вівторок, 13 квітня 2021 р.

Коли письменник незадоволений екранізацією…

Мало хто з авторів відмовився б від екранізації свого твору. Та не завжди результат втілення книги на екрані задовольняє автора. Інколи екранізації дійсно бувають невдалими. А іноді у захваті всі – і глядачі, і критика, фільм завойовує нагороди, а от автора він неймовірно дратує. Ось кілька таких випадків, зібраних
www.mentalfloss.com.

1. Памела Треверс. «Мері Поппінс»
Для багатьох з нас «Мері Поппінс» Діснея (1964) може бути дорогим серцю дитячим спогадом, але для автора книги, Памели Треверс, екранізація стала схожа на ляпас. Незважаючи на узгоджений сценарій, в кінцевому варіанті багато виправень Треверс проігнорували. Письменниця виступала категорично проти анімаційних вставок у фільмі, її також обурювало те, наскільки пом’якшили суворий бік образу Мері Поппінс. Після кількох напружених зустрічей Треверс все ж неохоче схвалила сценарій. Її б не запросили на прем’єру, якби вона не присоромила директора Діснея. Під час прем’єри 65-річна Треверс плакала більшу частину фільму і рішуче заборонила Діснею торкатися до решти книг. Пізніше протистояння Уолта Діснея і Памели Треверс лягло в основу фільму «Врятувати містера Бенкса», в якому роль Діснея зіграв Том Хенкс. А в 2018 році вийшов музичний фільм «Мері Поппінс повертається», який став сиквелом фільму 1964 року.

2. Стівен Кінг. «Сяйво»
Стівен Кінг змусив любителів кіно здригнутися, коли сказав, що ненавидить те, на що Стенлі Кубрик перетворив його «Сяйво»: «Я довго захоплювався Кубриком і покладав великі надії на цей проект, але був глибоко розчарований кінцевим результатом... Кубрик просто не зміг зрозуміти чисто нелюдське зло готелю «Оверлук». Тому він шукав зло в персонажах і зробив фільм сімейною трагедію з ледь помітним надприродним підтекстом. Це стало основним недоліком: він сам не міг повірити і тому не зміг змусити повірити інших».
Кінг також був незадоволений грою Джека Ніколсона – письменник хотів, щоб глядачеві було чітко ясно, що Джек Торренс не був божевільним, поки не оселився в готелі, а Ніколсон зробив свого персонажа божевільним з самого початку. Кінг недавно описав фільм як «великий красивий «Кадилак» без двигуна всередині». З режисером Міком Гаррісом Кінг закінчив роботу над іншою версією «Сяйва», яка транслювалася на ABC в 1997 році.

3. Енн Райс. «Інтерв’ю з вампіром»
Коли кастинг для екранізації «Інтерв’ю з вампіром» був закінчений, Енн Райс сказала, що Том Круз «схожий на мого вампіра Лестата не більш, ніж Едвард Г. Робінсон на Ретта Батлера». За її словами, кастинг був «таким дивним, що було майже неможливо уявити, у що це виллється». Однак, побачивши фільм, Енн Райс по-справжньому полюбила персонажа у виконанні Тома Круза і сказала йому, що він виконав вражаючу роботу.

4. Уїнстон Грум. «Форрест Гамп»
На замітку режисерам: не дратуйте автора книги до того, як буде написано продовження. Незадоволений тим, що Голлівуд у своєму трактуванні «Форреста Гампа» опустив деякі сюжетні точки, а також підчистив нецензурну лайку і сексуальні сцени, Уїнстон Грум почав сиквел з рядків: «Нікому і ніколи не дозволяйте знімати кіно про ваше життя» і «Добре його знімуть або паршиво, це все одно ». Не можна звинувачувати Грума в божевіллі: він подав до суду, не отримавши свої 3% прибутку, які обіцяв йому контракт – продюсери стверджували, що, коли вони відняли витрати виробництва і рекламні витрати, фільм вже не приносив грошей. До матеріальних збитків додалися й образи: Грум не згадувався в жодній з шести вдячних промов, які вимовляли актори і члени знімальної групи «Форреста Гампа» на отриманні премії «Оскар».

5. Кен Кізі. «Політ над гніздом зозулі»
Незважаючи на те, що екранізація роману Кена Кізі виграла багато номінацій на «Оскар» – «Кращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий актор», «Краща актриса» і «Кращий адаптований сценарій», – сам автор не був вражений. Він спочатку планував допомогти зі створенням фільму, але взяв відпустку на два тижні. Хоча Кізі довгий час стверджував, що навіть не дивився його і був особливо засмучений тим, як у фільмі представлено світогляд «Вождя» Бромдена, пізніше його дружина сказала, що він був щасливий, що фільм все-таки був знятий.

До речі. Якщо ви читали ці книги та дивилися фільми, може, розповісте, що сподобалося вам більше – книга чи екранізація?
В оформленні матеріалу використано 
кадри зі вказаних фільмів з відкритих джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар