неділю, 11 квітня 2021 р.

Книжковий список. Книги про здоров’я

Кілька днів тому відзначався Всесвітній день здоров’я. Здоров’я важливе для кожного з нас без винятку. Тому ми не могли оминути цю тему у наших книжкових списках. Увага! Інформація, що міститься у книгах, про які тут розповідається, не може служити заміною консультації лікаря.
Дарка Озерна. «Бути о’кей. Що важливо знати про психічне здоров’я»
Нам важливо «бути о’кей». Адже від психічного здоров’я залежить наш фізичний стан, здатність про себе подбати, бути успішними в своїй професії та задоволеність життям загалом. Про психічне здоров’я в Україні досі говорити соромно, думати лячно, звернутися до лікаря дорого – і не відомо навіть, як його знайти. У книжці «Бути о’кей: Що важливо знати про психічне здоров’я» ви знайдете не лише базову інформацію про психічне здоров’я із посиланнями на медичні протоколи, а й певну систему орієнтирів. Авторка орієнтується на український контекст: що в нас про що кажуть, які існують стереотипи, які виникають проблеми, що їх спричиняє та які їхні можливі наслідки.

Дік Свааб. «Ми – це наш мозок»
Ця книга — справжня сенсація. Вона викликала шквал суперечок та за короткий час стала бестселером спочатку на батьківщині автора, у Нідерландах, а згодом і у всьому світі. Чим був спричинений ажіотаж? Темами, що вчений-нейробіолог порушив у своїй праці. Як і де ми відчуваємо щастя? Чи відчувають біль ембріони? З чого насправді починається статеве дозрівання підлітка? Як поведінка батьків може вплинути на дитину? Які еволюційні переваги надає релігія? Чи можливо протистояти хворобі Альцгеймера? Що таке «моральна схема» та яку роль вона відіграє у прийнятті рішень? Автор простежує наше життя від зачаття до самої смерті, щоб відповісти на ці та багато інших питань. У простій формі, проте не відходячи від наукової структурованості, ви дізнаєтеся про найвпливовіший орган людини!

Міхаель Хаух, Регіна Хаух. «Імунітет. Як у тебе справи?»
Ви знаєте, що імунна система – окремий орган? І ця книга розповідає про неї все, що відомо на сьогоднішній день лікарям і вченим. Ви дізнаєтеся про будову і виникнення нашої імунної системи, про її помилки, про те, чому вони трапляються і як це можна виправити, як ми можемо її підтримати в повсякденному житті. Яку роль відіграють, наприклад, материнське молоко або щеплення в дитинстві? Чому чоловіки як і раніше вмирають раніше за жінок? Як працює "перезавантаження" імунної системи після хіміотерапії? Скільки бруду допустимо в побуті? І чому здатність нашого організму до захисту вранці краща, ніж ввечері?

Стівен Гандрі. «Парадокс довголіття. Як залишатися молодим до старості»
Автор представляє безпрецедентний план для довгого, здорового і щасливого життя. Наші клітини починають старіти з моменту нашого народження, але старіння не повинно означати руйнування. Всесвітньо відомий хірург доктор Стівен Гандріх лікував пацієнтів похилого віку більшу частину своєї кар'єри. Він знає: всі думають, що хотіли б жити вічно, поки не досягнуть середнього віку і не стануть свідками страждань своїх батьків і навіть однолітків. Так як же нам вирішити парадокс між бажанням дожити до глибокої старості і бажанням не старіти, зберігаючи всі переваги молодості? Ви знайдете відповідь у цій книзі.

Яель Адлер. «Людина Огидна. Навіщо нашому бездоганному тілу стільки недосконалостей»
Табу в нашому світі живуть стільки ж, скільки існує суспільство. Всі ми прагнемо бути доглянутими, добре пахнути, але варто нам залишитися наодинці з самими собою, як наше тіло починає жити власним життям: палець сам тягнеться до ніздрі - позбутися від накопиченого вмісту, ніс - понюхати власну шкіру на предмет чужорідних запахів, а живіт... живіт поспішає скоріше «видихнути» все, що збирав у себе цілий день. Все це - природно, але ми наполегливо продовжуємо цього соромитися. А сором нерідко призводить до неприємних казусів в повсякденності, особистому житті і навіть до проблем зі здоров'ям. У цій книзі автор відповість на всі питання, які ви соромитеся задати, і розповість про те, на що вкрай важливо вчасно звернути увагу, щоб залишатися здоровим. Ця книга - перший гід по «недосконалостях» людського тіла, які кожен з нас намагається обходити стороною.

Джерело: www.yakaboo.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар