четвер, 1 квітня 2021 р.

Найскладніші мови світу

Всього на планеті існує близько шести тисяч різних мов. Деякі з них вивчити досить просто, а з окремими доведеться докласти зусилля – вивчити їх неймовірно складно. Сьогодні ми пропонуємо дізнатися про найскладніші мови світу. 
Баскська. Ця мова служить засобом спілкування для семисот тисяч європейців, що населяють берегову лінію, що протягнулася від Більбао (Іспанія) до Байонни (Франція). Вона поверне нас у ті далекі часи, коли «ніж» означав «різальний камінь». Багато слів дійшли до наших днів у своєму первозданному вигляді завдяки мові, що перебуває в ізоляції: баскська не має нічого спільного з якою-небудь з відомих на сьогодні мовних груп. Мова басків (вона ще відома як еускара) складається близько з 500 000 слів. По суті, баскська відноситься до аглютинативних мов - в цій групі нові слова утворюються шляхом приєднання суфіксів і префіксів. 
Складність і мала поширеність мови послужила добру службу шифрувальникам американської армії – в середині минулого століття саме вона лягла в основу роботи радистів. 
Навахо. Не тільки баскська використовувалася для передачі шифровок, радисти також передавали повідомлення мовою навахо. Користуватися даною мовою було зручно хоча б через те, що було достатньо людей-носіїв цієї мови, які, разом з тим, розуміли також англійську. Важливим фактором була відсутність будь-яких словників. Самим же навахо під час своєї роботи шифрувальниками доводилося самостійно поповнювати словниковий запас вигаданими словами. З’явилися слова «беш-ло» (залізна риба) - «підводний човен»; «Поса-таї-во» (божевільний білий чоловік) - «Гітлер». 
На значення вимовленого слова впливає тональність – висока або низька, висхідна або низхідна. Великі труднощі може викликати вивчення дієслівних форм. 
Табасаранська. Цією мовою говорить частина жителів Дагестану. Складність у вивченні цієї мови полягає у величезній (близько п’ятдесяти) кількості відмінків і в десятці частин мови. А щоб уже напевно ускладнити завдання, то в табасаранській мові присутні 3 діалекти. Навіть начебто знайомі слова – а табасаранці мають багато запозичених слів (наприклад, суспільно-політичні терміни прийшли з російської мови) – звучать зовсім інакше. 
Ескімоська. Місце в переліку найскладніших мов у світі ця мова заслужила завдяки понад 60 формам теперішнього часу. У розмові ескімоси вживають понад 250 флексій - видозмін слів. 
Ескімоси вдаються до образного мислення. Щоб було приблизно зрозуміло: «інтернет» – це ні що інше, як «подорож через шари». 
Чиппева. Цей учасник переліку найскладніших мов належить індіанцям чиппева, які проживають в Америці. І парочка слів напевно багатьом знайома – це «вігвам» і «тотем». Фахівці з мовознавства з’ясували – в чиппева міститься близько шести тисяч дієслівних форм! 
Китайська. Про складність цього учасника переліку чув кожен: у недавно складеному словнику китайської мови міститься 85 тисяч ієрогліфів! Якщо вас може це втішити, то не всі з них використовуються в повсякденному житті, переважна більшість давно не використовується – їх можна знайти в літературних пам’ятниках численних китайських династій. 
Щоб зобразити ієрогліф, що означає балакучу людину, доведеться провести риски, а написати, що у вас «закладений ніс» можна за допомогою 36 рисок. Якщо жителю нашої країни, щоб навчитися читати, потрібно вивчити кілька десятків букв, то юному жителю Китаю необхідно визубрити бодай півтори тисячі ієрогліфів! 
Фінська. Тим, хто намагався освоїти мову фінів, стало зрозуміло, наскільки вона важка. Заковика виникає в момент заучування п'ятнадцяти відмінків, безлічі дієвідмін та особистих форм дієслова. Фіни управляються з дієсловами на раз-два. Зате в мові немає проблем з граматикою – всі слова пишуться так, як чуються і читаються. І в наголосах тут не заплутаєшся – вони завжди падають на початковий склад. І ще – фіни не знають майбутнього часу, зате минулим вони можуть оперувати майстерно. 
Койсанська. На цій незвичайній мові говорить трохи більше ніж 300 тисяч осіб, що населяють південь Африки. У своїй мові вони вживають клацаючі звуки - своєрідна манера вимовляння приголосних букв. Частина прислівників цієї мовної групи вже вимерла, і процес цей не зупиняється і донині. 
Джерело: tut-cikavo.com

Немає коментарів:

Дописати коментар