неділю, 18 квітня 2021 р.

Книжкові списки. Книги про пам’ятки історії та культури

Оскільки сьогодні відзначається День пам’яток історії та культури, сьогоднішній книжковий список буде тематичним. Отже, починаємо!
Віктор Вечерський, Сергій Тарасов. «Замки і фортеці України. Фотоальбом»
У багатій та різноманітній історико-архітектурній спадщині України пам'яткам оборонної архітектури – фортецям, замкам, оборонним храмам, міським укріпленням – належить визначне місце. Упродовж багатьох століть вони були головними у забудові міст і містечок. Замки першими відбивали ворожі напади й останніми підкорялися завойовникам. Без перебільшення можна сказати, що від рівня організації оборони залежала доля всіх поселень, життя чи смерть їхніх мешканців. Стародавні пам'ятки, що збереглися донині, становлять органічну складову краєвидів Поділля, Галичини, Закарпаття, Волині, Причорномор'я, Криму, інших країв нашої держави.
Роман Клочко. «Домівка для минулого. Про музеї, історію та мистецтво»
Перед вами – збірка оповідань Романа Клочка, яка запрошує читачів за лаштунки різноманітних музеїв та розповідає, як вони працюють. Яка знахідка допомогла розшифрувати давньоєгипетські написи? Як всесвітньо відома «Мона Ліза» опинилася… в королівській лазні? Що означають сцени, зображені на легендарній Скіфській пекторалі? Як узагалі з’явилися перші музеї, яка річ може стати експонатом та як відбу­вається реставрація? Шукайте у книжці відповіді на всі ці питання, а також дізнавайтесь про «смачні», літературні, технічні музеї та навіть про цілі музейні містечка!
Юрій Николишин. «Мальовнича Львівщина»
Цей альбом ознайомить Вас з чарівними куточками Львівщини — духовним осердям Галичини, яка є справжньою скарбницею України, живою колекцією багатьох архітектурних стилів: ренесансу, бароко, класицизму, сецесії. Книга буде цінною для всіх, хто цікавиться історією та культурою краю.
Василь Климов. «Асканія-Нова. Оазис життя»
Цей фотоальбом розповідає про одну з перлин України, включену до переліку Спадщини України ЮНЕСКО – відомий заповідник «Асканія-Нова». Колись тут колихалось лише ковилове море, а в середині XIX століття виникло німецьке поселення Асканія-Нова. Один із його власників, Фрідріх Фальц-Фейн, завзятий любитель природи, створив тут оазис у степу – «маленький рай», що з часом став відомим на весь світ. В цій книзі ви побачите життя заповідника в усі пори року.
Йохан Ідема. «Як ходити до музею»
Тридцять дві поради дає нідерландський письменник і арт-консультант Йохан Ідема читачам, спраглим мистецьких вражень. Як найкраще скористатися знаннями музейних доглядачів? Чому ваша дитина – ідеальний гід? Чи справді портрети давніх майстрів – це прообраз сучасних селфі? Відповідаючи на такі несподівані питання, автор створив інструкцією з перетворення нудного блукання музейними залами на захопливу подорож, сповнену яскравих емоцій. Щоб отримати незабутній досвід у художньому музеї, на думку автора цієї книжки, потрібно «робити багато речей інакше». І він пропонує шляхи для цього – на будь-який смак. У книжці багато світла — як у вікні музею, коли дивишся крізь нього на сонячний день із прохолодної галереї.

Немає коментарів:

Дописати коментар