середу, 14 квітня 2021 р.

Людина, котра навчила світ друкувати книжки

Якщо ви користувалися сьогодні пошуковою системою Google, то, напевно, звернули увагу на дудл – тематичний малюнок, своєрідну заставку, які з'являються на домашній сторінці Google з нагоди визначних подій. Сьогоднішня заставка присвячена Йоганну Гутенбергу – людині, котра винайшла механічний друкарський верстат і зробила книги доступними звичайним людям. А приводом стала дата 14 квітня – саме в цей день у 2000 році Музей Гутенберга відкрив ретроспективну виставку на честь винахідника.
Винахід Гутенберга визнаний найважливішим винаходом тисячоліття. І це не випадково: Йоганн Гутерберг фактично самотужки розробив увесь друкарський процес: від створення шрифтових літер для набору текстів до вдосконалення друкарського пресу та розробки спеціальної фарби.

Винахідник книгодрукування за роботою. Гравюра на дереві, Адольф Менцель, XIX ст. © picture alliance / akg-images

Першими книгами, надрукованими Гутенбергом, стали підручники латинської граматики. Та найвідомішою його роботою стало видання Біблії. На підготовку першого друкованого видання майстер витратив близько двох років. Друк він розпочав у 1452 році. Обсяг книги складав біля 1300 сторінок. Оригінал називався «42-рядковою Біблією» - саме з такої кількості рядків складалися сторінки. Впродовж трьох років виготовив 180 примірників, з яких до нашого часу збереглося 48.
Після винаходу Гутерберга книги перестали бути рукописною рідкістю, котрі могли дозволити собі лише багатії.
Підготувала провідний бібліотекар Наталя Похиленко,
за матеріалами uk.wikipedia.org,
germania-online.diplo.de та tech.24tv.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар