пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Must read? Ні - книги, які варто читати

Вважається, що є книги, котрі повинен прочитати кожний. Цей список налічує безліч пунктів, та й існує в багатьох варіантах. Тож кожен сам для себе визначає, коли і що йому читати. А ми лише радимо звернути увагу на ту чи іншу книгу. В нашому списку буде всього п’ять книг різних жанрів. Отже… 
Амелі Нотомб. «Подив і тремтіння» 
В основі книги - реальний факт біографії авторки: закінчивши університет, Нотомб рік пропрацювала у великій токійській компанії. Амелі народилася в Японії і тепер повертається туди як на довгоочікувану батьківщину, щоб залишитися назавжди. Але спроби дотримуватися японські традиції і звичаї всякий раз призводять до неприємностей і обертаються жорстокими уроками. Авторка змушує читача сміятися, лякає і дивує, а в кінці кінців вивертає навиворіт міф про Японію, збудувавши сюжет навколо психологічної дуелі двох молодих красивих жінок. 

Марк Хеддон. «Загадкове нічне вбивство собаки» 
Головний герой цієї книги – 15-річний Крістофер Бун. Він має феноменальну пам'ять і добре ставиться до тварин, але не зносить, коли до нього торкаються, і нічого не розуміє у людських емоціях. Крістофер – аутист. Він любить червоний колір, місію «Аполлон», Шерлока Холмса та мріє стати математиком. Одного разу, знайшовши мертвим сусідського пса, Крістофер вирішує знайти його вбивцю. Він не здогадується, що це розслідування закине його у саме пекло складних та непередбачуваних відносин дорослих і змусить зробити неможливе – змінити звичний хід життя. 
Ця історія, в якій детектив переплітається із мелодрамою та комедією, сповнена глибоким драматизмом: не здатний відчувати емоції, підліток з аутизмом допоміг дорослим вирішити непосильне для них завдання – навчитися любити одне одного. 

Девід Мітчелл. «Хмарний атлас» 
Ця книга подібна до дзеркального лабіринту, в якому перекликаються, нашаровуючись один на одного, шість голосів. Роман складається з шести пов'язаних між собою історій, кожну з яких читає або дивиться головний герой наступної. Перші п'ять історій перериваються у ключовий момент. Після шостої історії, попередні історії закінчуються у зворотньому хронологічному порядку, і кожна закінчується тим, що головний герой читає або дивиться хронологічно попередню історію. Кожна історія містить документ, фільм або переказ, що з'являється у попередній історії. 
В інтерв'ю Мітчелл сказав, що назвати роман «Хмарний атлас» його надихнув однойменний музичний твір японського композитора-авангардиста Тосі Ітіянагі: «Я купив диск лише через красиву назву». На стиль книги Мітчелла надихнув роман «Якщо подорожній одної зимової ночі» Італо Кальвіно, який містить кілька перерваних та незакінчених розповідей. Новаторством Мітчелла було додати «дзеркало» в центрі роману так, щоб кожна історія могла завершитись. 

Янн Мартель. «Життя Пі» 
Основний зміст роману становить дивовижна історія співіснування індійського підлітка і бенгальського тигра на борту рятувальної шлюпки, що дрейфує протягом дев’яти місяців по просторах Тихого океану. Той тип взаємин, який поступово складається між звіром і людиною, не можна назвати ні дружбою, ні прихильністю. Це якась дивний зв’язок відразу на декількох рівнях – практичному і підсвідомому, інстинктивному і вольовому. Щоб вибратися на волю з клітки свідомості, потрібно, щонайменше, розгойдати її прути. Епічно-філософська алегорія Янна Мартеля справляється з цим завданням блискуче. Пригодницька за формою, пізнавальна за змістом і заворожуюче містична по відчуттю, вона відтворює незабутню реальність, в якій дуалізм «добра» і «зла», «фізики» і «метафізики» стирається без залишку. 

Джоанн Гаріс. «Шоколад» 
Сонний спокій маленького французького містечка порушено приїздом молодої жінки Віанни та її дочки. Вони з’явилися разом з гомінкою та яскравою карнавальною ходою, а коли карнавал закінчився, його світла радість залишилася в очах Віанни, що відкрила тут свій шоколадний магазин. Якимось дивним чином молода жінка дізнається про сокровенні бажання жителів містечка і пропонує кожному саме такі шоколадні ласощі, які змушують людину знову відчути смак життя. Але тільки коли в містечку з'явилися річкові мандрівники на чолі з гонористим Ру, Віанна врешті зрозуміла власні мрії…

1 коментар: