понеділок, 18 січня 2021 р.

З португальською бібліотекою «співпрацюють» …кажани!

Якщо ви коли-небудь потрапите у Коїмбрський університет в Португалії та зайдете в тамтешню бібліотеку Жуаніна вночі, то напевно вирішите, що у них там проблема з кажанами. Варто сонцю сісти за високими вікнами, як десятки нічних створінь вибираються з-за книжкових полиць, де вони мирно спали вдень, і починають літати під склепінчастими стелями. Однак, на думку місцевих бібліотекарів, це зовсім не проблема, а навпаки, рішення. Кажани допомагають установі зберігати рукописи в цілісності, тому ніхто і не думає позбуватися крилатих тваринок, котрі оселилися в будівлі.
Кажани «працюють» в бібліотеці дезінсекторами – вони знищують комах, які могли б зашкодити книгам. Багато видів португальських жуків і мошок не проти поласувати сторінками старовинних рукописів, і якби не їхні природні вороги, ситуація могла б стати катастрофічною для численних рідкісних видань, які тут зберігаються. Кажани зводять тутешню популяцію комах до мінімуму. До того ж вони не вимагають підвищення зарплати за роботу в нічний час, не йдуть у відпустку і не заважають відвідувачам, оскільки днем, у години роботи бібліотеки, просто сплять.
Втім, деякі проблеми вони все-таки створюють. Книги вони не чіпають, зате залишають після себе помітні сліди у вигляді розкиданих всюди відходів життєдіяльності. Щоб врятувати столи XVIII століття від мишачого посліду, бібліотекарі на ніч закривають їх спеціальними чохлами, а прибиральники щоранку ретельно відмивають з підлоги все, що мишки накидали зверху.
Бібліотеці довелося пристосуватися і до ще однієї особливості своїх незвичайних мешканців – на ніч тут подекуди залишають відкриті вікна, щоб наївшись мишки могли політати на волі і напитися води.
Бібліотека Жуаніна – одна з найстаріших бібліотек світу з одним з найцікавіших архітектурних рішень. Вона була побудована на початку XVIII століття, але кажани оселилися там, здається, пізніше. Точний час їх появи бібліотекарі назвати важко, проте з упевненістю говорять, що перші згадки про шурхіт кабанячих крил у залах крилах зустрічаються вже в 1800-і роки. Саме тоді керівництво бібліотеки закупило спеціальні покривала з вироблених тварин шкур, якими тут і до цього дня накривають столи.
Джерело: LiveLib

Немає коментарів:

Дописати коментар