середу, 13 січня 2021 р.

«Щедрий вечір, добрий вечір»: головні прикмети народного свята

Свята, котрі відзначаються не одне століття, неминуче з часом обростають народними обрядами, прикметами і повір’ями. Хтось надає їм величезного значення, хтось воліє ігнорувати. Але викреслити їх з історії, культури та побуту просто неможливо. До них належить і Старий Новий рік. Сайт Ivona зібрав цікаву інформацію про те, з якими прикметами пов’язане це свято і як залучити в дім удачу на Щедрий вечір. 
  1. За святковим столом неодмінно повинні бути чоловіки. Зустрічати Старий Новий рік лише в жіночій компанії – погана прикмета. За повір’ями в будинок першим повинен зайти чоловік – це принесе щастя й удачу всім присутнім на весь наступний рік. 
  2. На Старий Новий рік ні в якому разі не можна проганяти посівальників. Їх за звичаєм обдаровують їжею та солодощами, а ось давати їм грошей не можна - вважається, що так можна позбутися фінансового благополуччя на цілий рік. 
  3. Щоб захистить будинок від бід і нещасть, господар повинен обійти за годинниковою стрілкою всі кімнати з трьома запаленими церковними свічками в руках. При цьому необхідно хреститися і просити спокою і сімейного благополуччя. 
  4. Також господар вранці 14 січня має взяти в руки сокиру і тричі постукати нею по порогу будинку, примовляючи: «Життя, здоров'я, хліб». Таким чином він захистить будинок від злих духів і закличе матеріальне благополуччя для своєї сім'ї. 
  5. Заборонним на Старий Новий рік є число 13. Не варто згадувати про нього в розмові, а в рахунку краще випустити його, щоб не накликати на себе нечисту силу. 
  6. З особливою обережністю необхідно на Старий Новий рік ставитися до грошей: постарайтеся в святкові дні не давати нікому в борг і не перераховувати дрібні гроші, інакше доведеться вам весь рік рахувати копійки та потерпати від фінансових невдач. 
  7. Не можна напередодні Старого Нового року та під час свята виносити сміття – вважається, що таким чином ви власноруч «викидаєте» щастя з дому. 
  8. Промовляючи тости за святковим столом, намагайтеся не вимовляти частку «не», щоб не злякати удачу і благополуччя. 
  9. На святковому столі не повинно бути риби або птиці – щоб щастя не «спливло» або не «відлетіло» від вас. Також варто відмовитися від раків: як вони задкують, так і колишні проблеми можуть знову повернутися і принести в будинок нещастя. 
  10. Не дарма Старий Новий рік ще називають Щедрим вечором: святковий стіл повинен бути неодмінно багатим, з м’ясними стравами, щедрою кутею, варениками та узваром. 


Погодні прикмети на Старий Новий рік 
  • Опівночі господарі повинні вийти і струсити з плодових дерев сніг, що випав, – до багатого врожаю. 
  • Якщо сонце в цей день підніметься високо, слід очікувати вкрай вдалий і щасливий рік. 
  • Гілки дерев покриті на Старий Новий рік інеєм – буде багато меду. 
  • Якщо новорічна ніч виявиться зоряною, варто очікувати рясний урожай ягід і фруктів. 
  • Не варто засмучуватися через хуртовини на Старий Новий рік – негода принесе з собою багатий урожай горіхів. 
  • Тиха зоряна ніч є передвісником морозів і жаркого літа. 
  • Якщо погода на Старий Новий рік буде сухою і холодною, це вірна ознака того, що грибів в цьому році буде вкрай мало. 
Джерело: ivona.bigmir.net

Немає коментарів:

Дописати коментар