понеділок, 11 січня 2021 р.

Чим пахнуть старі книги?

Вчені з Університетського коледжу Лондона, провівши дослідження, з’ясували, чим пахнуть старі книги.
У дослідженні взяли участь кілька сотень людей, яким запропонували понюхати старі книги. В результаті 100% опитаних сказали, що в запаху присутні деревні нотки, 86% відчули димок, 71% вловили аромат землі, а 41% - ванілі, повідомляє журнал Heritage Science. Крім того, більше 70% добровольців вважали запах старих книг приємним, 14% - помірно приємним, 14% - нейтральним.
Під кінець експерименту учасникам було запропоновано обнюхати книгу 1928 року випуску. Більшість добровольців відзначили, що книга пахне шоколадом або кавою. Правда, дехто зміг відчути в старій книзі нотки риби, тіла, брудних шкарпеток та нафталіну.
Вчені вважають, що за допомогою цих даних можна скласти каталог запахів. За допомогою такого каталогу люди зможуть зануритися в запахи колишніх епох в рамках музеїв.
Тим часом інші британські вчені в ході експерименту встановили: люди із зайвою вагою гостріше реагують на запахи, розрізняючи найдрібніші їх зміни. На думку фахівців, причина криється в тому, що ті, хто страждають від надмірної ваги, сильніше відчувають голод, у зв’язку з чим їх реакція на запах їжі гостріше.
Джерело: newsler

Немає коментарів:

Дописати коментар