понеділок, 30 листопада 2020 р.

Не мовчіть про домашнє насильство!

В Україні триває соціальна акція «16 днів проти насильства». Тож ми продовжуємо цикл матеріалів, присвячених цій тематиці.
Безпека — базова потреба людини. Проте дехто перебуває в небезпеці навіть вдома.
Що таке «домашнє насильство», згідно із законом?
Домашнє насильство – дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
«Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб. До нього тепер відносять колишнього чоловіка/дружину, громадянські шлюби (спільне проживання без реєстрації). Розширене коло осіб, яких визнають кривдниками: прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі», – наголошує речниця громадської правоохоронної організацій «Ла Страда – Україна» Ольга Дунебабіна.
Кожного року більше 1 000 000 людей в Україні страждають від різних форм насильства саме у своїх родинах. А до спецслужб звертається лише 10% жертв.

Куди звертатися за допомогою,
якщо стали жертвою домашнього насильства
• викличте поліцію за номером 102
• зателефонуйте на Національну «гарячу лінію» за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123
• якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції
• зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації
• якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей
• надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, «Ла Страда Україна». Зокрема, посприяти з одягом для дитини, їжею, ліками.
• отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги. Юристи можуть допомогти із розлученням та захистом майнових прав.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!!!
З квітня 2020 року у месенджері Telegram працює чат-бот @police_helpbot #ДійПротиНасильства. Він акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство.
Чат-бот може:
- допомогти викликати служби допомоги (поліцію і швидку);
- переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які в свою чергу нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі;
- надати контакти інших служб допомоги;
- роз’яснити, що таке домашнє насильство та як протидіяти цьому явищу, повноваження органів і установ, які здійснюють заходи з попередження домашнього насильства.
Якщо ви страждаєте від домашнього насильства, або є свідком цього явища - телефонуйте на лінію 102. Ваші дії допоможуть врятувати життя!
Сайти, на яких ви знайдете додаткову інормацію, що може бути корисною: ДІМ (НЕ)БЕЗПЕКИ, «Ла Страда Україна».

Джерела: www.radiosvoboda.org

Немає коментарів:

Дописати коментар