суботу, 28 листопада 2020 р.

Українців закликають запалити Свічку пам’яті

28 листопада, у четверту суботу місяця, в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій. Він був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом. 
Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодомору. 
Кожен в Україні може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор: 
- запалити свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста або меморіалу у День пам'яті жертв голодоморів; 
- записати свідчення від родичів-очевидців Голодомору та передати їх до музею (місцевого, краєзнавчого чи Національного музею Голодомору-геноциду); 
- віднайти старі світлини рідних людей; 
- передати до музею артефакти 1920-30-х років (сорочки, рушники, предмети побуту, тощо). 
Нині серед живих залишились надзвичайно мало тих, хто пережив Голодомор 1932-1933 років та й голод 1946-1947 років. До того ж, вони, як і всі люди старшого віку, є особливо вразливими до коронавірусу. І потребують уваги рідних і близьких. Тож нехай День пам'яті жертв голодоморів стане і додатковою можливістю приділити увагу та надати підтримку тим, хто сьогодні потребує нашого піклування. Їхні спогади, їхні світлини, пам'ятки минулого, що вони зберігають, зміцнюють пам'ять роду і національну пам'ять. Наше завдання зберегти і передати цю пам'ять наступним поколінням, зберегти історію живою. 
До 87-их роковин Голодомору в Україні Український інститут національної пам'яті розпочинає інформаційну кампанію «Збережи пам'ять. Збережи правду». Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам'яті про геноцид українців комуністичним режимом в 1932-33 році. Збереження пам'яті - це не абстракція, а конкретні дії, наприклад запис спогадів родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії, які належали родичами під час Голодомору чи просто згадки про рідню, якій довелось пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму. 
Українців закликають долучитися до акції «Запали Свічку пам'яті»: 28 листопада, о 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців. 
Джерело: uinp.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар