понеділок, 14 грудня 2020 р.

Книги, після яких хочеться жити

Книги, як і слова, вимовлені вголос, здатні зцілювати душі або дати слушну пораду, подарувати гарний настрій або й навіть не дати зробити непоправний крок. Твори, завдяки яким можна відчути смак життя, безцінні. Ось тільки деякі з них.
Елінор Портер. «Полінна»
Бачити позитивне в усьому багатьом здається дивним. Чи може вважати себе щасливою маленька дівчинка-сирота, котру виховує не надто доброзичлива тітка? Полліанні це вдається. Дівчинка пригадує нескладну гру «у щастя», яку колись запропонував їй батько, і заохотила приєднатися до неї людей, котрі жили у невеличкому селищі. Життєлюбність і оптимізм дівчинки змінюють не тільки життя маленької сироти, а й людей, котрі оточують її.
Денні Уоллес. «Людина-так»
Головний герой Денні Уоллеса відповідав відмовою всім і на все, вважаючи, що це більш раціонально. Його життя було прісним і безбарвним, люди його недолюблювали, дівчина покинула. Все змінила випадкова зустріч в автобусі, коли таємничий незнайомець сказав три магічних слова...
Рей Бредбері. «Лід і полум’я»
Скільки часу потрібно людині, щоб встигнути насолодитися життям? 80, 90 або 100 років? А може, і цього мало? Рей Бредбері прийшов до висновку про те, що значення має не кількість, а якість прожитих років. Талановитий письменник представив, що одного разу на планеті відбудеться катастрофа, яка змінить природні умови. Тривалість людського життя становитиме не більше 8 днів. Герої Бредбері не чекають швидкої смерті. Вони живуть «по повній програмі»: вчаться, закохуються, одружуються, ревнують, залишають потомство і навіть воюють. Ці люди проживають десятки і сотні життів всього за 8 днів в той час, як їх предки не могли насолодитися однією за 70-80 років.
Абдель Селлу. «Ти змінив моє життя»
Автор намагається відповісти на питання: хто з двох головних героїв щасливіший - безробітний емігрант або багатий французький аристократ? На перший погляд, відповідь очевидна. Однак гроші і високе положення в суспільстві не роблять паралізованого багатія щасливим. Йому потрібна споріднена душа, з якою можна розділити всі прикрощі та радості. У свою чергу, емігрант шукає не просто багатого покровителя на новій батьківщині. Він хоче знайти того, хто побачить в ньому рівного собі. Тільки зустрівшись, дві несхожих людини нарешті знаходять довгоочікуване щастя.
Джеральд Даррелл. «Моя сім’я та інші звірі»
Джеральд Даррелл зуміє переконати свого читача в тому, що цікавою може бути життя не тільки у людей. У тварин воно часом ще цікавіше. Письменник-натураліст провів своє дитинство на острові Корфу. Дитяча допитливість змушувала маленького Джеральда спостерігати за світом тварин. Ставши дорослим, Даррелл вирішив познайомити зі світом «братів наших менших» інших людей. Життя тварин здається нам хаотичним і нелогічним. А між тим, у них теж є свої правила і закони, може бути, навіть звичаї і традиції.
Кен Кізі. «Пісня моряка»
Кен Кізі не радував своїх шанувальників довгі роки. Та часу він не марнував. Письменник перебував у творчому пошуку. В результаті, була написана прекрасна пісня про сувору Аляску, про її працьовитих жителів. Мало хто з читачів знайомий з цим чудовим краєм. Люди, що живуть в більш сприятливих умовах, рідко цінують те, що їм дано, скаржаться на дрібниці. Мешканці Аляски радіють кожному теплому дню. Їхній дороговказ - нездоланне бажання жити.
Наріне Абгарян. «Манюня»
Найщасливіші моменти нерідко залишаються в дитинстві. Дитина не знає неприємних сторін цього світу, що робить його по-справжньому щасливим. Розповідь про дівчаток-подружок Манюню і Нару – привід згадати найкращі роки свого життя. Численні родичі головної героїні постійно «влипають» в найнесподіваніші ситуації. Наріне Абгарян переконана: життя без пригод – нудне і нецікаве. Можливо, багатьом читачам ця книга здасться по-дитячому наївною. Автор не стане сперечатися з ними. Але захоплюючись читанням серйозних книг, не забувайте про те, що кожна доросла людина родом з дитинства.
Джерело: r-book.club

Немає коментарів:

Дописати коментар