четвер, 3 грудня 2020 р.

«Але ж не б’є!», або Як зупинити психологічне насильство

В Україні триває соціальна акція «16 днів проти насильства». Тож ми продовжуємо цикл матеріалів, присвячених цій тематиці. 
Сьогодні мова піде про психологічне насильство. Його непросто зауважити ззовні. Нема синців та подряпин, як у потерпілих від фізичного кривдження, але є шкода психічному стану людини та її самооцінці.
Депресія, безпорадність, зневіра в світі та в собі, думки і спроби самогубства – ось наслідки психологічного насилля.
За психологічним насиллям часто слідує насилля фізичне. Це означає, що якщо ви перебуваєте в стосунках, де вас знецінюють, критикують, ображають, то ви знаходитеся в зоні ризику. Дуже ймовірно, що партнер не зупиниться на цьому і почне завдавати вам фізичної шкоди.
Щоб зупинити цей процес, важливо розрізняти, коли починається психологічне насилля та які його ключові ознаки.

Психологічне (або емоційне) домашнє насильство — це використання переваги, щоб принизити та знецінити іншого члена сім'ї. Насильством також є свідоме ігнорування потреб та почуттів тих членів сім'ї, які залежні від людини та потребують догляду. Як-от дітей чи людей старшого віку.

Ознаки психологічного насильства:
  • постійна образлива критика, маніпулювання, контроль над життям жертви;
  • звинувачення, засудження, словесні образи;
  • обзивання нецензурними словами, приниження;
  • ігнорування як спосіб «покарання» (як серед дорослих, так і щодо дітей);
  • покарання та погрози покарання, погрози життю й здоров'ю, заборона висловлювати свою думку, вільно пересуватися поза домом та спілкуватися з близькими;
  • зняття людиною із себе відповідальності за негативний вплив на психологічний стан жертви;
  • відмова спілкуватися, щоб змусити жертву почуватися винною, принизити її;
  • ізолювання жертви від спілкування з друзями чи родиною, контроль над спілкуванням через прочитання особистої пошти і повідомлень у соцмережах;
  • знецінення людини, цілковитий контроль над усіма сферами її життя.
Доречним буде зазначити про таке поняття як газлайтинг, що являється формою психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам'ять та розсудливість. Це досить небезпечна форма психологічного насильства, яку важко розпізнати. Кривдник поступово переконує постраждалу особу, що саме вона є ініціатором, провокує конфлікти, а постраждала особа під впливом такої поведінки кривдника починає сумніватись у правильності своїх дій, почувається винною у всьому. Небезпека газлайтингу і в тому, що це може викликати у постраждалої особи нервовий зрив.

Якщо ви страждаєте від психологічного чи якогось іншого виду насильства з боку чоловіка або дружини – терміново звертайтесь за допомогою до фахівців! Телефонуйте на національну гарячу лінію з протидії домашньому насильству за номером 116 123 та дізнавайтеся, де отримати психологічну допомогу. Або звертайтеся до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги, щоб отримати правову консультацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар