неділю, 6 лютого 2022 р.

Книжковий список. Книги для підлітків, на які варто звернути увагу

Хто такі сучасні підлітки? «Вони зависають у Тік-Тоці або Інстаграмі», «вони нічим не цікавляться», «ми такими не були»… Та сучасні підлітки – такі ж, якими були і їхні батьки. Вони захоплюються чимось, переживають перші буремні почуття, борються з проблемами, які підкидає їм життя… Вони «просунутіші» за багатьох дорослих. І – так, вони люблять читати. От, хоча б щось із сьогоднішньої добірки.

Надія Біла, «Ел і Ева»
Шістнадцятирічний Ел живе життям цілком звичайного американського підлітка. Він нічим не вирізняється у школі, а після уроків зависає з другом або підпрацьовує в кінотеатрі. Закохується без взаємності у недосяжних красунь та переймається вступом до універу. Батьки Ела розлучені, у кожного давно нова родина: у тата – в Україні, в мами – у США. Приїхавши до тата на канікули, Ел знайомиться з Евою – своєю «новою сестрою».
П’ятнадцятирічна Ева – дівчинка-вогонь, яскрава та імпульсивна. Тусується з рокерами, зависає в барі «Бочка» і кохає дорослого чоловіка: музиканта, звичайно. Ел і Ева – пізнають життя, дорослішають, помиляються, вчаться дружити, спілкуватися, переживають перші закоханості і перші життєві труднощі.

Керстін Гір, цикл «Зільбер»
Старшокласниця Лів Зільбер переїздить до Лондона і потрапляє у вихор дивовижних подій. Удень на неї чекають нова родина та престижна школа з компанією найкрутезніших старшокласників. А вночі Лів блукає довжелезним коридором із незліченною кількістю дверей.
Двері ті незвичайні – то вхід у чужі сновидіння. Адже Лів володіє рідкісним даром – керувати своїми снами та потрапляти в чужі, від наймиліших солоденьких видінь до страхітливих жахіть. І де ж найцікавіше, як не у снах красунчика, що так сподобався Лів? Та зовсім інше – зустрітись в лабіринтах снів з жахливим Володарем Тіней… 3 кожною книгою інтрига наростає, небезпека стає реальнішою, а таємниць, які потрібні розгадати читачу, стає все більше.

Лорі Голс Андерсон, «Говори»
Гостросоціальний роман Лорі Голз Андерсон «Говори» написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. У школі інколи відбувається будь-що – і оточенню байдуже. А в складному підлітковому віці так важко віднайти в собі впевненість, щоб домогтися уваги, навчитися говорити й не боятися. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам – зрозуміти власну дитину.

Анастасія Нікуліна, «Зграя»
Львівська спека плавить асфальт. Їм – майже вісімнадцять, і в кожного є що приховувати. П’ятеро хлопців щодня кидають виклик міським висоткам і самим собі. Паркур – це стиль життя, челендж – постійно робити неможливе. Адже, коли ти трейсер, меж не існує: є лише перешкоди.
Загадкова незнайомка Таша – новий друг чи ще одне випробування? Чи зможуть вони протистояти небезпеці й подолати власні страхи? Без команди їм буде важко, але разом вони завжди сильніші, разом вони – «Зграя».

«Любов, дідусь і помідори», Наталя Ясіновська
Тринадцятирічна Олеся мешкає з дідусем і бабусею та живе звичайним життям підлітки: ходить до школи, проводить час зі своїми найкращими подругами Інною та Аліною, поглядає на хлопців... Аж поки в один момент усе не змінюється.
На заміну її улюбленому вчителеві літератури приходить молодий студент, а дідусь дівчинки раптово захворіває. Олеся лишається наодинці зі своїми переживаннями. Аж поки новий учитель не пропонує учням вести шкільний блог, куди дівчина звіряє свої почуття. Так, крок за кроком, її життя набуває нових і зовсім неочікуваних барв.

Немає коментарів:

Дописати коментар