неділю, 26 вересня 2021 р.

Книжкові списки. Книги для затишного читання восени

Осінь – найкнижковіша пора року. Восени хочеться відпочивати саме так: загорнувшись у щось тепле та зручне, взявши в руки горнятко запашної кави і з доброю, цікавою чи настроєвою книжкою. Тому що важливо не тільки те, хороша книга чи погана, а й те, чи вчасно вона потрапила до ваших рук. Засмучена людина не буде в захваті він якісної комедії, а радісна – не відчує настроїв головних героїв у драмі. Навіть якісній літературі потрібен свій час. Тож у нас сьогодні добірка саме таких атмосферних книг, які ідеально пасуватимуть до осінньої пори…

Надійка Гребіш. «Теплі історії до кави» та «Теплі історії до шоколаду»
Коли як не восени пити запашну каву і шоколад? А до них неодмінно підійдуть теплі історії від молодої української письменниці. Це історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів.
Герої цих історій - прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави - хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятка, на дні яких і збереглися ці історії.

Дафна Дю Мор’є. «Ребекка»
Кілька років тому Дафна Дю Мор’є нарешті «заговори-ла» українською. Її найвідоміша книга – стовідстотково осіннє читання. Це коктейль із трилера, детективу і готичного роману. Похмура атмосфера старого англійського замку, привиди минулого, інтрига, що так майстерно балансує на межі вигадки та реальності. Коли дощ тарабанить по вікнах, а у вас горнятко гарячого чаю і тепла ковдра, ця історія стане прекрасним, хоч і злегка моторошним доповненням осіннього дня.
…Вона вийшла заміж за багатого англійського аристократа Максиміліана де Вінтера. Але тінь його колишньої дружини нависла над її життям. Нова місіс де Вінтер намагається догодити чоловікові, стати справжньою аристократкою та бути не менш чудовою, ніж Ребекка — її попередниця, яку, здавалося, усі любили. Ходять чутки, що вона трагічно загинула: потонула, вийшовши на яхті в море вночі під час негоди. Усе змінить бал, адже місіс де Вінтер за порадою економки вдягне костюм, у який колись була вбрана й Ребекка. Ця фатальна помилка розкриє таємницю смерті колишньої дружини Максиміліана… І докорінно змінить життя її наступниці.

Кліффорд Сімак. «Резервація гоблінів»
Дія цієї повісті відбувається у жовтні й вам неодмінно захочеться теж прогулятися схилами заповідника та випити жовтневого елю. А сюжет може видатися дивним, як і герої – але навіть написані грубими мазками, вони якось швидко стають близькими. Шаблезубий домашній тигр Сильвестр, неандерталець Але Оп чи сварливий гоблін О’Тул. Повість має і цікавий посмак, з роздумами, що для нас у житті найдорожче.

Туве Янссон. «В кінці листопада»
Цей твір знаменитої дитячої письменниці, як жоден інший, наповнений відголосками дощу, шарудінням листя, подихом осені. Це не зовсім дитяча історія, а скоріш доросла, бо в ній йдеться про зовсім не дитячі почуття самотності, взаємодопомоги і підтримки.
Коли всім хочеться сонця і позитиву, вони йдуть до гостинних мумі-тролів, але що робити, якщо прийшовши в гості ви розумієте, що господарів немає? Звісно, чекати, а водночас намагатись потоваришувати таким різним і водночас непростим створінням.

Джоан Харріс. «Ожинове вино»
Книга, яка створює хороший настрій і додає легкості на душі. Її дія відбувається в невеликому містечку Ланскне. Англійський прозаїк на ім’я Джей Макінтош випадково знаходить декілька пляшок вина, які дивом збереглися з минулих часів. Скуштувавши чарівного напою, чоловік кидає все і кардинально змінює своє життя. Це книга про спокійне та затишне провінційне життя, від неї віє ностальгією та легким смутком, однак володіє вона, без сумніву, магічною силою.

Дзвінка Матіяш. «Реквієм для листопаду»
Дуже незвична книга сучасної української авторки. «Реквієм для листопаду» – це твір, який зовсім необов’язково читати спочатку. Це – розлога медитація, потік думок, інтимних історій, які переплітаються між собою. Одна з них – це історія Дарини, її болю, пам'яті, спроби відшукати своє місці у світі.

Фенні Флегг. «Дейзі Фей і чудеса»
А якщо ви раптом захочете знову повірити в долю і наповнити серце щирістю й добром, то вам, безумовно, до Фенні Флегг. Осінні меланхолії та її книги – чудове поєднання.
Маленька веселунка Дейзі названа на честь вази з маргаритками живе в провінційному американському містечку з п’яним татом та постійно стривоженою матір’ю. А бабуся її взагалі залежна від лото. Отакі справи! Та попри всі переїзди, втрати й сімейні негаразди, життя дівчинки повне пригод та неймовірних радостей. Дейзі добра, щира, справедлива, тому біля неї завжди багато друзів. Хоча й всіляких капосних неприємностей теж вистачає.
На сторінках книги, яка написана у формі щоденника, ми знайдемо десятки кумедних, зворушливих, а часом сумних історій, які трапляються з героїнею з дитинства й аж до самого повноліття. Вона нагадає нам про наші наївні дитячі мрії та навчить дивитись на світ з оптимізмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар