неділю, 19 вересня 2021 р.

Книжковий список. Книги, «перенесені» на екран

Осінь – це традиційно початок нових телесезонів, це час кінопрем’єр. А ми пропонуємо згадати українські книги – від класики до сучасності, – котрі успішно були екранізовані і здобули глядацьку прихильність.

Михайло Старицький. «За двома зайцями»
«За двома зайцями» — комедійна п'єса українського драматурга Михайла Старицького. Написана 1883 року українською мовою. У ній розповідається про цирульника Свирида Голохвостого, який намагається розбагатіти, одружившись із багатою міщанкою Пронею Сірко, і, водночас, залицяється до бідної дівчини-красуні Галі.
П’єса має багату сценічну історію, а знятий за нею у 1961 році фільм став класикою комедійного жанру.


Іван Нечуй-Левицький. «Кайдашева сім’я»
«Кайдашева сім’я» — реалістична соціально-побутова повість класика української літератури Івана Нечуя-Левицького. У творі описано події, що відбувалися у великій сільській родині Кайдашів. Конфлікти усередині сім’ї зображено з гумором, проте добре ставлення до сварливих Кайдашів не перешкоджає автору безжально критикувати суспільний лад, спосіб організації громади, поведінку духовенства, які призводять до зубожіння людського духу.
Повість також була неодноразово екранізована. Ми хочемо звернути вашу увагу на останнє за часом її кіновтілення – серіал «Спіймати Кайдаша» (2020 рік).

Володимир Рутківський. «Сторожова застава»
Повість неперевершеного майстра українського дитячого історичного роману Володимира Рутківського присвячена героїчним і маловідомим сторінкам нашого прадавнього минулого. П’ятикласник Вітько Бубненко якимось дивом потрапляє у 1097-й рік, де разом зі славетними праукраїнськими богатирями Іллею Муровцем, Олешком Поповичем та Добринею захищає рубежі нашої землі, тобто землі Руської.

Олександр Гаврош «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу»
Пригодницька повість відомого дитячого письменника Олександра Гавроша розповідає про яскраві пригоди перевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог. 2013 року на основі цієї повісті було знято перший в третьому тисячолітті український дитячий фільм «Іван Сила».

Немає коментарів:

Дописати коментар