неділю, 15 серпня 2021 р.

Книжковий список. Ця дивовижна археологія…

У День археолога ми пропонуємо переглянути тематичну книжкову добірку. Розкопки античних міст, таємниці єгипетських пірамід, експедиції, відкриття – так багато цікавого чекає на читачів на сторінках цих видань.

Л. Антонова «Дивовижна археологія»
У книзі з серії «Про що не розповіли підручники» йдеться про надзвичайні археологічні відкриття, про те, як проводилися розкопки античних міст, як було розшифровано письмена і реконструйовано сім чудес світу. З деяких історичних об’єктів уже знята завіса таємничості, інші археологічні пам’ятки ставлять ученим багато загадок. Книга призначена для всіх, кому цікаві екскурсії в історію, до давніх часів.

Войтех Замаровський. «Їх величності піраміди»
У цій книжці відомого словацького письменника і популяризатора розповідається про історію відкриття одного з чудес світу – єгипетських пірамід – та їх наукове вивчення. Автор опрацював усю існуючу на сьогоднішній день літературу з єгиптології, оживив розповідь особистими враженнями від пірамід.

Курт Вальтер Керам. «Боги, гробниці, вчені»
Автору цієї книги, що вперше вийшла друком у 1949 році, вдалося, здавалося б, неможливе: захопливо і в той же час достовірно ввести в світ археологічної науки. Від Європи через Близький Схід аж до Центральної Америки К. Керам йде по слідах великих дослідників і авантюристів. У читача виникає відчуття, що він є свідком великих подій: був присутній, коли Шліман відкриває Трою, Картер розкриває легендарну гробницю Тутанхамона, Кольдевей відкопує Вавилон, а Томпсон пірнає за прикрасами майя.
Так, сторінка за сторінкою, втрачені світи розкривають свої таємниці.

Джордж Басс. «Підводна археологія»
У книзі Джорджа Басса, видатного фахівця з античної археології, розповідається про підводні розкопки, які проливають світло на історію, культуру і технологію древніх народів. Учасник і керівник багатьох експедицій в Середземномор’ї, автор детально описує методи і труднощі цієї специфічної галузі досліджень, поряд зі звичною наземної археологією, яка розкриває таємниці древніх цивілізацій.

100 великих археологічних відкриттів
Археологія – порівняно молода наука. Але тим не менше саме завдяки їй людство змогло дізнатися багато таємниць свого минулого. Великі археологічні відкриття, зроблені протягом останніх двохсот років, дозволили підняти завісу над загадкою походження людини, відтворити історію найдавніших цивілізацій Месопотамії, Єгипту, Середземномор’я і Америки. Ця книга розповідає про найзначніші археологічні відкриття, про розкриті і поки ще нерозкриті таємниці старовини.

Немає коментарів:

Дописати коментар