неділю, 30 травня 2021 р.

Книжкові списки. Книги про сильних жінок

Сьогодні, 30 травня, як ми вже зазначали, відзначається День жіночої емансипації (День емансипе). Досягненнями емансіпе є право жінок голосувати на виборах, отримувати освіту, обирати роботу за власним бажанням, займати керівні посади, створювати власний бізнес, будувати політичну кар’єру. А взагалі в усі епохи серед жінок були особистості з сильним характером і гострим розумом, які досягали вершин завдяки таланту, цілеспрямованості, гнучкості. Сьогоднішній книжковий список  ми присвячуємо сильним жінкам, котрі хотіли бути особистостями і ставали ними.
Марта Гавришко.  «Долаючи тишу. Жіночі історії війни»
Війна – це не суто чоловіча справа. «Долаючи тишу. Жіночі історії війни» створено на межі художнього твору та документалістики – книга розповідає про жінок, які не просто бачили війну, але й брали в ній активну участь. Це збірка історій-сповідей селянок і міщанок, бідних і багатих жінок, які приєдналися до лав націоналістичного підпілля та Української повстанської армії у період Другої світової. Обіймали в них керівні посади та були рядовими підпільницями: зв’язковими, розвідницями, санітарками та воячками. Пліч-о-пліч із чоловіками вони пройшли горнило кривавих подій, спростувавши всі стереотипи про жінок як представниць «слабкої статі».

«Це зробила вона» (і «Це теж створила вона»)
Перша ілюстрована книга про 50 видатних українок. Серед героїнь збірки як відомі постаті, так і жінки, чиї імена незаслужено забуті, чиї історії суспільство лише починає відкривати для себе. Відкривши книгу, ви дізнаєтесь про справжню роль українських жінок в науці, політиці, культурі та історії загалом.
Наприклад, про фізикиню Антоніну Прихотько, чиї наукові дослідження в галузі низькотемпературної спектроскопії твердого тіла та оптики молекулярних кристалів вплинули на весь розвиток фізики твердого тіла. Або про художницю Софію Караффа-Корбут, яка проілюструвала близько 60 творів українських письменників, які вийшли тиражем понад 6 мільйонів примірників (кожну четверту дитячу книжку, яка виходила в Україні).
У книги є також і друга частина – «Це теж зробила вона», яка виправляє історичну несправедливість і розповідає про внесок українських жінок не тільки в розвиток України, але й на хід світової історії.

Бріджит Квінн. «Неймовірні. 15 жінок, які творили мистецтво та історію»
П’ятнадцять приголомшливих художниць. Кожна з них – від мисткині епохи бароко до скульпторки нашого часу – вибудувала яскраву творчу долю, вела захопливе життя, створювала глибокі та значні твори. Однак найчастіше художники-жінки, на відміну від художників-чоловіків, не залучали пильної уваги світової культурної громадськості. Ця змістовна книга заповнює деякі найбільш кричущі прогалини.
Бріджит Куїнн віддає їм належне – Артемізії Джентілескі та Едмоні Люїс, Ванессі Белл та Луїзі Буржуа, Рут Асаві та Карі Вокер. Яке значення мистецтва, створеного ними? У чому цінність життя, прожитого ними? Чому часто їх просто не помічали? І чому сьогодні вони гідні нашої уваги?
Це яскраве, повчальне і вельми цікаве оповідання доповнено репродукціями найбільш значущих робіт п'ятнадцяти художниць. Кожній присвячена окрема глава, початок якої прикрашає портрет героїні, створений спеціально для книги незалежною ілюстраторкою Лізою Конгдон.

Людмила Щербанюк. «Жінки в космосі»
Спочатку авторка книги писала невеликі замітки про жінок-астронавток в інтернеті, за що навіть отримала відзнаку гендерної рівноваги “Весна-2011”. А вже потім задумалася про створення повноцінної книги. Першою зоряною леді стала Роберта Бондар – перша канадська жінка-астронавт. В результаті таких як вона, вийшло 60.
Читач дізнається про жінку, яка побувала на орбіті у віці 53 років; рекордсменку серед чоловіків і жінок з тривалості перебування у відкритому космосі; першу жінку-пілота та командира космічного човника; двох жінок-командирів Міжнародної космічної станції; єдину жінку, та ще й мусульманку, яка самостійно оплатила свою подорож на орбіту, та про ще дуже багатьох героїнь, про їх враження від перебування за межами атмосфери, а також про їх земне життя.

Валентина Клименко, Ірина Пасічник. «Я, Білокур Катерина Василівна»
Іноді про людину говорять не тільки її слова, а й роботи. Катерина Білокур зображувала квіти, свою найбільшу любов. Попри заборону батьків, робила пензлі із шерсті кота, змішувала фарби й «наївно» малювала, бо вчилася всьому сама.
Ілюстроване видання «Я, Білокур» – це своєрідна експедиція в архів художниці, що зберігається в Яготинському державному історичному музеї та його філіях. Упорядниці зібрали малюнки, ескізи, фото й листи художниці.
Листи до Катерини Білокур, які вдалося зберегти та оприлюднити в цьому виданні, дали можливість дещо по-іншому, чіткіше й виразніше відчути думки, уподобання настрої та проблеми художниці. Текстова й візуальна частини доповнюють одна одну та допомагають краще зрозуміти світогляд і думки Білокур. Таке видання стане окрасою вашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар