вівторок, 11 травня 2021 р.

Вперше побачило світ листування Екзюпері з дружиною Консуело

У Франції вперше опублікували любовні листи письменника Антуана де Сент-Екзюпері та його дружини Консуело Сунцин, яка стала прототипом Троянди. Багато років їх не могли видати через конфлікт між спадкоємцями. Листування вийшло друком у видавництві Gallimard. Про це повідомляє сайт «Читомо»
з посиланням на The Guardian.
«Колись кохання надихнуло письменника на написання найвизначнішого зі своїх творів. Тепер читачі зможуть ближче дізнатися про ту, що так сильно вплинула на його життя», – йдеться у матеріалі.
До книжки потрапили понад 160 листів і телеграм, десятки ескізів, фотографій та пам’ятних нотаток.
Як підкреслює The Guardian, шлюб між похмурим, доброзичливим авантюристом, французьким аристократом та гострою на язик художницею з Латинської Америки був дуже бурхливим.
«Консуело, дорога моя, ти не розумієш, як сильно ти змушуєш мене страждати», – писав він якось.
«Я плачу від емоцій, так боюся бути вигнаною з вашого серця», – відповідала вона.
Вони безліч разів розривали стосунки та сходилися знову.
Як каже біограф Ален Вірконделе, Консуело мала бурхливий темперамент та була дуже депресивною. Її численні зради були не ознакою легковажності, а неможливістю впоратися з власними емоційними проблемами.
Проте, як свідчить один з останніх листів Екзюпері, він пробачив їй все.
«Консуело, від усього серця дякую за те, що ти моя дружина. Якщо мене вб’ють, мені буде кого чекати, щоб бути разом у вічності», – писав він.
Сент-Екзюпері зник під час розвідувального рейсу на Корсику у липні 1944 року. Жодних доказів авіакатастрофи не було, поки 1998 року місцевий рибалка не витягнув з річки срібний браслет з іменами письменника та його дружини, який той носив до останньої хвилини. Рештки літака знайшли 2000 року.
«Маленький принц» — легендарна казка-притча французького авіатора, поета та героя війни Антуана де Сент-Екзюпері, яку вперше опублікували 1943 року. Відтоді цей твір переклали 450 разів та продали понад 200 мільйонів офіційних примірників у всьому світі.
Значна частина історії пов’язана з таємничою Трояндою – делікатною та вимогливою.
Реальною Трояндою в житті Сент-Екзюпері була Консуело Сунцин, художниця із Сальвадору, яка вийшла заміж за письменника 1930 року. Це зрозуміло після прочитання найпершого листа, який Сент-Екзюпері написав тоді ще майбутній дружині:
«Був маленький хлопчик, який знайшов скарб. Але скарб був занадто гарним для дитини, чиї очі не знали, як його зрозуміти, а руки не знали, як його тримати. Тож дитина засмутилася».

Немає коментарів:

Дописати коментар