четвер, 20 травня 2021 р.

«Одягну я зранку білу вишиванку…»

Всесвітній День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. У 2021 році він припадає на 20 травня. Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу.
Цьогоріч цьому прекрасному святу – вже 15 років. Відзначати його почали у 2006 році студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями, загалом куди завгодно.
Для наших предків вишиванка була не тільки святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив в собі певні символи, які повинні були захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукава і комір так, щоб вона торкалася тіла. Вважалося також, що на зворотному боці вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.
Нині ж це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одягають усе більше людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.
До речі, мало хто знає, що «моду» на вишиванку у поєднанні з європейським костюмом значно раніше започаткував Іван Франко. Саме завдяки йому вишиванка у свідомості українців стала не лише традиційним елементом народного одягу, а й маркером модерної національної ідентичності.
Сучасники свідчать, що Іван Франко «відрізнявся од загалу своїм костюмом – вишиваною сорочкою серед пишних комірців і краваток». У нього завжди було багато вишиваних сорочок. Причому любив одягати вишиванку і в будні, і в свята. Водночас чоловічу вишивану сорочку, оцей обовʼязковий елемент українського національного строю, Іван Франко носив з європейським костюмом-трійкою. І це був новаторський підхід до трансформації образу українського інтелігента, у якому поєднувалися прадавня українська традиція і модерні запити нової епохи.

Немає коментарів:

Дописати коментар