неділю, 16 травня 2021 р.

Книжковий список. Про науку – цікаво

Щороку у третю неділю травня в Україні відзначають День науки. Долучаючись до вітань усім науковцям, ми підготували невеличку тематичну підбірку книг.
Річард Докінз. «Найграндіозніше шоу на Землі. Докази еволюції»
Опублікована в 1859 році книга Чарльза Дарвіна «Походження видів шляхом природного відбору» вразила західне суспільство. Однак Дарвін навряд чи міг уявити, що піднята їм буря не вляжеться навіть через півтора століття. Хоча серйозні вчені і багато хто з теологів зараз визнають правоту еволюціонізму, мільйони людей продовжують його відкидати. Річард Докінз – всесвітньо відомий біолог, популяризатор науки, атеїст, раціоналіст, «ротвейлер Дарвіна» – береться переконати будь-якого неупередженого читача в тому, що еволюція – це не «просто теорія», а всебічно підкріплений доказами факт.

Нік Лейн. «Кисень: Молекула, котра змінила світ»
Кисень був відкритий в сімдесятих роках XVIII століття і до сих пір вченим не вдалося дізнатися про нього все. Кисень називають еліксиром життя, ліками проти старіння, передовим косметичним засобом і перспективним методом лікування. Але чим далі вглиб – тим більше питань. Все, що ми хотіли б дізнатися про життєдайну молекулу - в цій книзі: історія, суперечливі теорії, суперечки про властивості, наукові дослідження та прикладна користь.

Артур Бенджамін. «Магія математики: Як знайти X і навіщо це потрібно»
Книга, якої нам не вистачало в школі, щоб багато чого зрозуміти не тільки про математику. Числа, алгебра і геометрія можуть бути цікавими! Використовуючи безліч незвичайних прикладів – гральні карти, кульки морозива, вимір гір, – Артур Бенджамін розповідає про красу і прикладну користь математичних формул.

Володимир Плунгян. «Чому мови такі різні. Популярна лінгвістика»
Людська мова – найбільший дар природи! Йому ми зобов’язані можливістю спілкуватися, передавати свої думки на відстані. Завдяки мові ми можемо читати книги, написані багато століть назад, а значить, використовувати знання, накопичені нашими предками, і зберігати наші знання для майбутніх поколінь. Без мови не було б людства! Скільки мов на землі, як вони влаштовані; як і за якими законами змінюються; чому одні з них - родинні, а інші ні; навіщо дієслова нахил і вид, а іменника відмінки? На ці та інші питання дає відповіді сучасна лінгвістика, з якої популярно і захоплююче знайомить читача автор книги.

Вел Макдермід. «Анатомія злочину. Що можуть розповісти комахи, відбитки пальців і ДНК»
Наскільки можна довіряти дактилоскопії? Як комахи допомагають визначити час вбивства? Як по портретах, зроблених з урахуванням старіння, знаходять політичних і військових злочинців? У цій книзі всесвітньо відома шотландська письменниця, автор детективів Вел Макдермід змінює амплуа і проводить власне розслідування. Її герої – генії розшуку і рядові поліцейські, великі вчені і копіткі експерти. Перед нами розгортається довга історія криміналістики – від судової медицини Стародавнього Китаю до ДНК-профілювання – з її помилками і перемогами, коли через довгі роки вдається знайти злочинця і дати свободу невинно засудженому.

Немає коментарів:

Дописати коментар