неділю, 23 травня 2021 р.

Книжкові списки. Книги з ароматом чаю

На цьому тижні, 21 травня, відзначався Міжнародний день чаю. Щоправда, деякі джерела вказують іншу дату для цього свята. Втім, такі дрібниці не завадять справжнім поціновувачам цього ароматного напою святкувати День чаю тоді, коли їм хочеться. Для цього треба лише взяти до рук чашку з улюбленим чаєм. А ще – почитати одну з книг з особливої «чайної» підбірки.
Какудзо Окакура. «Книга чаю»
У 1906 році японський письменник і мистецтвознавець Какудзо Окакура видав англомовну книгу для читання вголос в художніх салонах серед західної аудиторії. Книга майже відразу стала культовою. Робота Окакури є не тільки історією чаю, а й історією культу цього напою. «Книга чаю (The Book of Tea) є збіркою роздумів і есе автора упереміш з цитатами східних філософів Конфуція, Лао-цзи, Будди, легендами Японії і Китаю, історіями відомих любителів чаю, воїнів і чайних майстрів. Окакура міркує про поняття «дзен» і про даосизмі, а також пояснює, наскільки сильно любов до чаю впливає на японську культуру і мистецтво.

Макс Фрай. «Чайна книга»
Унікальним поєднанням розповідей і рецептів чаю є книга улюбленої багатьма письменниці Макс Фрай. Чайна книга була видана вже після «кавової». Але від цього не стала гіршою. Письменниця дивувалася, як нікому раніше не приходила в голову ідея – створити збірку історій, в якій би герої пили чай. Але не простий чай, а за вишуканими і запашними рецептами, які і йдуть після кожної історії. Для фанів фантастичних історій Макса Фрая і чаю – це дійсно ідеальне поєднання.
Грег Мортенсон, Девід Олівер Релін. «Три чашки чаю»
До цієї історії чай має дуже опосередковане відношення, але в певному сенсі ключове. Історія Мортенсона не вигадка. Одного разу він вирішує подолати Еверест в знак пам’яті про свою загиблу сестру, дорогою потрапляє в екстремальну ситуацію, але одночасно і знаходить сенс життя – в маленькому пакистанському містечку. Саме за традиціями племені балти, члени якого врятували Мортенсона, – випити з незнайомцем чаю не просто формальність: «Коли ти вперше п’єш чай з балти, ти чужинець. Коли п’єш чай вдруге, ти шановний гість. Втретє ти стаєш родичем, а заради родичів ми готові зробити все що завгодно, навіть померти». Книга розповідає про шлях, який і привів Мортенсона до створення однієї з найвідоміших благодійних організацій та побудови 145 шкіл для бідних дітей в Пакистані і Афганістані.

Джейн Кемпсі. «Чай – напій-досконалість»
Насичений гайд для тих, хто любить чай. У книзі письменниця розповіла як про історію чаю, так і про різні способи ідеального заварювання напою. Також в ній йдеться про користь і лікувальні властивості трав’яних чаїв. Основна теза книги - «чай – це один з найпопулярніших напоїв, проте більшість, хто його вживає, заварює його неправильно». Книга є зібранням практичних і надихаючих порад та екскурсу в історію запашного напою.

Милорад Павич. «Пейзаж, намальований чаєм»
Чай в книзі сербського постмодерніста Милорада Павича швидше виконує атмосферну роль. Белград і таємниці, любов і розставання, записки і листи – це все дуже типове для чарівної прози Павича. Історію, яка балансує на межі вигадки і сну, можна читати з будь-якої сторінки. Для шанувальників химерних кросвордів і чаю з екзотичними ароматами.
«Велика книга чаю»
А якщо душа прагне справжньої, змістовної, ілюстрованої енциклопедії – тут допоможе «Велика книга чаю». Французькі автори на чолі з Джонатаном Расином у ролі редактора не обмежувалися тільки історією і практичним застосуванням чаю. У книзі ви знайдете інформацію про кожну з найвідоміших країн, в якій вирощують чай, а це Китай, Японія, Тайвань, Шрі-Ланка, Непал, В'єтнам і ПАР. Про те, як ґрунт і клімат кожного регіону впливає на смак напою. Про унікальні способи приготування напою в різних країнах, про найвідоміші і найцікавіші сорти чаю, а крім способів заварки – ще й дізнаєтеся, в яких інших стравах використовують чай. В кінці книги корисна табличка з 35 видами чаю і їх біохімічним складом.

Льюїс Керрол. «Аліса в Країні Чудес»
І справжню чайну подорож варто закінчувати ідеальною чайною церемонією! Жартуємо, можливо не ідеальною, але найцікавішою в історії літератури. Чаювання дівчинки Аліси і Капелюшника з не менш відомими особами цієї надзвичайної історії надихне на не одну ароматну чашку чаю. А для когось, можливо, і стане першопричиною любові до цього напою.

Джерело: blog.yakaboo.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар