неділю, 21 березня 2021 р.

Книги про поетів

З нагоди Всесвітнього дня поезії ми підготували тематичний книжковий список. У ньому – книги про українських поетів. 
Олег Кудрін. «Ліна Костенко» 
Ліна Костенко – видатна українська письменниця, лауреат багатьох премій і відзнак, представник покоління «шістдесятників». Здолавши усі труднощі й заборони, її твори знайшли шлях до свого читача, назавжди оселилися у його серці і стали класикою української літератури. Попри те, що поезії та проза Ліни Костенко перекладені багатьма мовами і відомі далеко за межами України, про саму письменницю відомо небагато, адже вона надає перевагу більш усамітненому способу життя. Ця книжка – спроба глибше пізнати поетесу як дитину, студентку, дружину і маму, громадянина і патріота своєї країни, просто Людину зі своїми думками, хвилюванням, радощами і болем. Це – спроба осягнути її шлях, щоб краще зрозуміти глибоку суть шедеврів, створених Ліною Костенко. 

Леонід Ушкалов та Анастасія Стефурак. «Шевченко від А до Я» 
Чи багато ми знаємо про Тараса Шевченка? Зрозуміло, крім всього того, що можна зустріти на сторінках будь-якого підручника з української літератури. Ми знайомі з Шевченком-поетом, трохи знаємо Шевченка-художника, але яким був Шевченко-людина? Що він думав про красу? Які були його стосунки з Богом? Чи любив він котів? Про що думав, коли дивився на зірки? Такі питання відкриваються далеко не про всіх видатних людей (а Тарас Шевченко, без сумніву, був саме таким). Ми дізнаємося відповіді на такі питання від друзів. Книга «Шевченко від А до Я» допоможе по-новому пізнати Тараса Григоровича Шевченка. Авторам книги вдалося намалювати людський портрет великого українського поета за допомогою яскравої та оригінальної абетки, кожна буква в якій — ключ до нового цікавого факту з життя. Її буде цікаво прочитати як дорослим читачам, так і школярам. 

Богдан Тихолоз, Наталя Тихолоз. «Франко від А до Я» 
«Франко від А до Я» – абетка-енциклопедія про Івана Франка. Ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм через неймовірну жагу до знань і працелюбство. Але чи знаємо ми насправді, яким Франко був: що любив, які мав хобі, куди подорожував? «Франко від А до Я» - винятковий арт-бук, книжка для дітей (і не лише для них), завдяки якій знайомство з Франком стане початком дружби на роки. В цій книзі багато фактів, гумору, вміння дивитися на себе та інших без зайвого пафосу, а ще стільки цікавого і раніше незнаного. Ця книжка - про Франка: стильного, молодіжного, близького. Вона – чудовий приклад того, як варто знайомити класиків і читачів, щоб вони полюбили один одного. 

Данило Ільницький. «Антонич від А до Я» 
Це книжка про про фантастично сонячного письменника - Богдана Ігоря Антонича. Про те, як він був маленьким, на що дивився, чим займався, як виховувався і що було для нього важливим. Про те, що він любив рослини і співав пісні, малював і грав на скрипці. У яких селах та містах він жив і про які села та міста писав. Як одягався і як складав свої вірші. А також про його дивовижне вміння - навіть подорослішавши, залишатися дитиною, «дітваком із сонцем у кишені». 

Дмитро Стус. «Василь Стус: Життя як творчість» 
Ніхто не знає, в чому полягає загадка слави. Часто трапляється, що про те, хто все життя перебував в епіцентрі подій, забувають відразу після смерті. До Василя Стуса широка популярність прийшла після перепоховання в 1989-му. Яка причина: поетична творчість? героїка життя? непримиренність позиції? здатність перейматися чужим болем? На ці та інші питання намагається знайти відповіді син поета – Дмитро, який майстерно поєднує об’єктивні біографічні відомості про життя Василя Стуса з власними спогадами і спостереженнями про батька, парадоксально зіставляє контексти, змішує високий науковий і белетристичний стилі. Пропонована книга - це Василь Стус очима дослідника й сина на тлі «запізнілого націєтворення». 

Джерело: yakaboo.ua 



Немає коментарів:

Дописати коментар