неділю, 28 березня 2021 р.

Згадати все: дитячі книги, які варто перечитати дорослим

Зізнайтеся, в дитинстві у вас напевно було кілька книг, які хотілося перечитувати до нескінченності: і з ліхтариком під ковдрою, і під партою під час уроку, і, звичайно ж, на канікулах. Були й інші, які або «заходили» важко, або не були сприйняті зовсім. Разом з bit.ua згадуємо твори дитячої літератури, які варто перечитати в дорослому віці.
РОАЛЬД ДАЛ. «МАТИЛЬДА»
Роальд Даль - дико недооціненний у нас письменник, котрий писав дитячі книжки, які підходять і для дорослих, і «дорослі» книжки, зрозумілі дітям. І його «дитячі книжки», до яких формально належить і «Матильда», – це хороший ляпас насамперед авторам з цієї галузі літератури, які вважають дітей за ідіотів і придумують для них примітивні казки про якихось фантастичних істот, з обов’язковою ідіотською мораллю і виховними моментами в дусі «слухайся батьків». Головна героїня книги, Матильда – дівчинка-вундеркінд, що володіє здатністю пересувати предмети поглядом і живе серед обмежених, злих і клінічно дурних дорослих. І це ідеальна книга для дитини хоча б у тому сенсі, що вона демонструє йому: зло – це не казкові монстри, зло – серед нас і йому потрібно вміти чинити опір за допомогою своїх особистісних якостей.

ДЖОАН РОУЛІНГ. «ГАРРІ ПОТТЕР»
Свого часу поттеріана наробила багато галасу й не одна дитина розсікала на новорічних ранках в круглих окулярах, мантії і зі шрамом. Сама Джоан зізнається, що свідомо не намагалася проаналізувати успіх книги, інакше все чарівництво зникло б. Чому варто перечитати цю сагу зараз? Як написано в одній з ранніх рецензій The New York Times: «На прикладі хлопчика з непростою долею книга вчить бути сміливим з тими, хто сильніший за нас, і шляхетним з тими, хто залежить від нашої волі». А це, погодьтесь, завжди актуально.

ЛЬЮЇС КЕРРОЛЛ. «АЛІСА В КРАЇНІ ЧУДЕС»
Успіх Аліси можна назвати хвилеподібним: кожні пару років виникає новий спалах захоплення пригодами дивної дівчинки. Цікаво, що сам автор свою книгу дитячою не вважав (звичайно, якщо більша частина його робіт – про математику і евклідову геометрію). Напевно тому різниця в сприйнятті «Аліси в Країні Чудес» у дитячому і дорослому віці настільки величезна (тільки подивіться на кількість мемів і цитат з книги, що заполонили пабліки). Сьогодні перечитати цю історію варто хоча б з двох причин – щоб насолодитися прикладом тонкого абсурду в літературі і знайти щось нове і несподіване для себе, подумавши: «Як я міг не помітити цього в дитинстві?»

ВЕНІМАМІН КАВЕРІН. «ДВА КАПІТАНИ»
«Боротися і шукати, знайти і не здаватися». До речі, сам твір пережив більше 100 перевидань. Звичайно, багато чого тепер сприймається крізь призму радянського флеру, але історія про дивовижну долю юнака-провінціала, котрий пережив німоту, арешт і смерть батьків, «принади» життя в притулку, але таки втілив у життя свої мрії стати льотчиком і завоювати серце коханої дівчини, все одно не залишаєбайдужим.

ТУВЕ ЯНСОН. «ВСЕ ПРО МУМІ-ТРОЛІВ»
Як цим по-дитячому добрим і наївним книгам вдається тримати увагу дорослої людини – взагалі незрозуміло. Але факт залишається фактом: якщо море побутових проблем і негараздів накрило з головою і ви все частіше замислюєтеся про те, щоб стати мізантропом, історіям про Мумі-тролів під силу повернути вам віру в життя і людей. Адже вони мріють про втілення в реальність кращих якостей і можливостей, закладених в кожній істоті! Обов’язкова умова: всі мають право бути самим собою, але ніхто не має права думати тільки про себе. Тому відкладіть-но в бік черговий посібник із серії «Як стати щасливим і успішним» і перечитайте казки Янссон.

Немає коментарів:

Дописати коментар