неділю, 14 березня 2021 р.

Книжковий список. Про науку – цікаво

Сьогодні, у свято науки – Міжнародний день планетаріїв – ми підготували невеличкий список науково-популярної літератури. Читаючи ці книги, ви дізнаєтеся багато нового і зрозумієте, що про складні речі можна писати цікаво і просто. Так, як це вдалося авторам вказаних книжок. 
Стівен Гокінґ. «Найкоротша історія часу»
Стівен Гокінґ – людина-легенда, науковець, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці. Хвороба прикувала його до інвалідного візка, але не зломила дослідницького духу. Він читав лекції, популяризував наукові знання, знімався в наукових фільмах. Книга «Найкоротша історія часу» написана живою мовою і розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це скорочене й доповнене новими відкриттями в науці перевидання бестселера Стівена Гокінґа «Коротка історія часу», який розійшовся по світу накладом понад 10 млн примірників! Ви дізнаєтесь про появу Всесвіту, чорні діри, теорію суперструн і квантову механіку. Наукова література може бути цікавою!

Олівер Сакс «Чоловік, який прийняв дружину за капелюх»
Ця книга-сенсація написана Олівером Саксом ще в 1971 році і витримала з тих пір десятки перевидань тільки англійською мовою, не кажучи вже про численні перекладах. Це історії сучасних людей, які намагаються подолати серйозні і незвичайні порушення психіки і борються за виживання в умовах, неймовірних для здорових людей, і про містиків минулого, одержимих видіннями, які сучасна наука діагностує як прояв важких неврозів. Дивні, важкозбагненні відносини між мозком і свідомістю Сакс пояснює доступно, жваво і цікаво.

Йаель Адлер «Що приховує шкіра»
Повна назва цієї книги «Що приховує шкіра. 2 квадратних метра, які диктують, як нам жити». Людська шкіра - дивовижний орган, найбільший з усіх, що у нас є. Шкіра - це наша антена. Вона може передавати і приймати сигнали і дає поживу нашим почуттям. Це об'єкт чуттєвих бажань, чарівне вмістилище нашого життя, в той же час - гігантське середовище проживання бактерій, грибків, вірусів і паразитів.
Мало хто знає, що ж таке шкіра насправді, як вона функціонує і як багато бере на себе життєво важливих для нас задач. Ця книга покликана допомогти краще зрозуміти нашу шкіру, і таким чином і самих себе. Тільки майте на увазі: інформація, що міститься в книзі, не може служити заміною консультації лікаря. 


Юваль Ной Харари. «21 урок для XXI століття»
Це третя книга Юваля Харари, автора виданих на 50 мовах світу бестселерів «Sapiens. Коротка історія людства» і «Homo Deus. Коротка історія майбутнього». У ній професор історії, якого називають найяскравішим мислителем нашого часу, звернувся до проблем сьогодення. Що відбувається в сучасному світі і який глибинний зміст цих подій? Чому ліберальна демократія переживає кризу? Як бути з епідемією фейковий новин? Як не стати рабами комп’ютерних алгоритмів? Чи вдасться запобігти екологічномк колапсу? Чи дійсно відбувається повернення до релігії? Як боротися з тероризмом? Пошук відповідей на ці питання дуже важливий, адже від відповідей на ці виклики може залежати майбутнє.

Поль де Крюи. «Мисливці за мікробамі»
Ця книга входить до сотні кращих науково-популярних книг всіх часів і народів. Вона була видана в 1926 році, переведена на всі мови світу і до сих пір регулярно перевидається і користується величезним успіхом у читачів. Критики називають її «історією наукового пошуку, яка читається як найцікавіший роман». Нові й нові покоління читачів відкривають для себе історію перших мікробіологів, що вступили в боротьбу з одвічними ворогами людства - хвороботворними мікробами.

Немає коментарів:

Дописати коментар