неділю, 7 березня 2021 р.

5 книг про сильних і прекрасних жінок

Початок березня - це не тільки натхнення, квіти і Всесвітній жіночий день. Це ще й вогкий холодний вітер, перехід на новий світловий день і авітаміноз. Для того щоб прекрасна половина людства не втрачала віру в себе і в весну, ми підготували святковий топ, зібравши надихаючі біографії великих жінок. 

Хейден Еррера «Фріда Кало» 
Магдалена Кармен Фріда Кало-Кальдерон – мексиканська художниця, популярність якої сьогодні досягла неймовірного піку. Інтерес до цієї яскравої постаті можна легко пояснити: навряд чи зустрінеш другу таку жінку, в житті якої було стільки трагедій, болю, зрад, але яка продовжувала любити, боротися за життя і творити. 
Живопис Фріди стрімкий, неповторний, а головним жанром виступає автопортрет, через який художниця розповідає про свої переживання і радощі. Тому для розуміння творчості цієї художниці потрібно знати не тільки основи мексиканської народної культури, а й життя Фріди. 
Всю цю інформацію можна почерпнути з чудовою книги Хейден Еррери, якій вдалося передати складну і суперечливу персону художниці. Ерерра прискіплива і уважна до дрібниць, але і з дивовижною легкістю і майстерністю описує масштабні події в житті Фріди, такі, як любов до знаменитого художника Дієго Рівери. У текст вплетені спогади самої Фріди, листи друзів і коханих. 

Едіт Піаф «Моє життя» 
Велика французька співачка, яка проголосила гаслом свого життя пісню «Ні, я не шкодую ні про що», писала спогади в самому кінці життя. Нею, як і будь-якою відомою особистістю, рухало бажання розповісти ту правду, яка залишиться в цьому світі разом з піснями. Так з’явилася книга «Моє життя» – без прикрас, без гриму, без сорому, без гри. 
«Горобчик» паризької сцени починає свою історію з паризьких вулиць, де вона була змушена співати, щоб якось прогодуватися. Рання сліпота, прозріння, кабаре, менінгіт, смерть маленької дочки, виступи, звинувачення у вбивстві, втрата чоловіка, театр, війна, слава... Здається, занадто багато подій для однієї «Крихітки Піаф». 
Розповідаючи про своє життя – складне, «неправильне», чарівне і трагічне, Піаф зізнається, що єдиним виправданням для неї служить любов до життя і до людей. Влюблива і щира, вона згадує про Раймона Ассо, Шарля Азнавура, Іва Монтана й інших своїх великих коханців і вірних друзів. Саме ця любов змушувала її розправляти плечі і сміливо крокувати далі, незважаючи на всі труднощі. Ця любов і, звичайно, її музика. 

Маргарет Тетчер «Автобіографія» 
Перша жінка, яка займала пост прем'єр-міністра Великобританії, відкриває всі карти, розповідаючи про своє життя. Це історія боротьби не тільки з патріархальними устоями, упередженим ставленням до жінки-політика, а й історія пошуку балансу між суспільним життям і внутрішньою свободою. 
У цій щирій і чесній книзі автор знімає «залізну» маску, відкриваючись перед читачами як цікава особистість, чутлива і емоційна жінка. 
Маргарет Тетчер, яка створила свою оригінальну лінію в політиці, довгий час була і залишається прикладом наслідування для багатьох жінок. І навіть якщо ви не збираєтеся ставати політиком, ви все одно можете надихнутися історією цієї жінки, її стійкістю, оптимізмом і вірою в людину. Автобіографія Тетчер - справжній мотиватор для тих, хто відчуває сумніви й труднощі на шляху до своєї мрії. 

Одрі Хепберн «Освідчення в коханні» 
Світла, щира, людяна – все це застосовно як до особистості Одрі Хепберн, так і до її автобіографії. Одрі дізналася про невиліковність своєї хвороби всього за кілька місяців до смерті. Вона почала писати мемуари, в яких не було чутно зневіри, смутку або образи на свою долю – тільки зізнання в любові найдорожчим людям. 
Читаючи світлі і щирі мемуари, дивуєшся, як в цій тендітній жінці похилого віку (вона почала писати «зізнання» в шістдесят три роки) дивним чином зберігається дитяча чистота, доброта і душевна сила. Актриса, яка зазнала запаморочливий зліт, модель, яка надихала Юбера де Живанши, найбільше вона пишалася титулом спеціального посла ЮНІСЕФ. Всі свої сили Одрі віддавала на поліпшення життя дітей з найбідніших країн світу. На зйомках фільму «Завжди» Стівен Спілберг не роздумував, хто зіграє Ангела: роль світлого небесного створення стала для Одрі Хепберн останньою. 

Анрі Гідель «Коко Шанель» 
Складно утриматися від спокуси і не присвятити цій жінці пісню, вірш, картину, духи або книгу. Біографіями легендарної Шанель заставлені полиці книгарень і бібліотек, а класичної залишається книга французького письменника Анрі Гіделя. 
Це захоплюючий, чуттєвий роман в ідеальному виконанні, сюжетом якого стало життя Коко Шанель. Сумочка на довгому ланцюжку, маленька чорна сукня, аромат «Chanel № 5» – це лише декілька з відкриттів Габріель, зроблених у світі моди. Крім модернізації жіночого костюма Коко стала відома своїм непростим норовом, непохитним характером, співпрацею з німецьким урядом за часів Другої світової війни, близькими стосунками з Ігорем Стравінським. Про все це можна докладніше дізнатися в біографії «Коко Шанель», де оспівується ця героїня – витончена, сильна, легендарна. 


Немає коментарів:

Дописати коментар