неділю, 31 жовтня 2021 р.

Книжковий список. Жахливо цікаві книги!

Сьогодні не просто останній день жовтня. Сьогодні день, коли святкують Хелловін. Хай у нас це свято не настільки популярне, як, скажімо, у США, де воно поступається тільки Різдву. І хай з настанням вечора вулицями українських міст не бігає малеча, вбрана в моторошно-цікаві костюми, не вимагає від дорослих «частування чи капость!». Та це не може позбавити усіх бажаючих задоволення почитати одну з жахливо цікавих книжок. Тож сьогодні нашу книжкову добірку ми присвятили Хелловіну і включили до неї і видання і для дорослих, і для дітей.

Барбара Кантіні. «Мортіна. Історія, від якої можна вмерти зо сміху»
Маленька Мортіна дуже відрізняється від інших дітей, бо вона є… дівчинкою-зомбі. Мешкає Мортіна на Покинутій Віллі з тітонькою Домовиною та вірним песиком породи левретка на ім’я Смуток. Найбільше у світі Мортіна хоче знайти друзів, з якими можна бавитися і розважатися. Але їй заборонено потрапляти на очі дітям із селища, бо вони можуть її злякатися. Аж ось одного дня з’являється гарна нагода — свято Гелловін, коли Мортіні не треба навіть маскуватися під костюмом монстра… Але що може статися, коли інші діти дізнаються, що насправді вона не надягала маски і що її вигляд — це зовсім не маскарадний костюм?..
До речі, пригоди Мортіни не обмежуються цією книгою!

Ніл Ґейман. «Кораліна»
Інколи двері зачинені недаремно…
Щось дивне коїться у новому будинку Кораліни. Дивина полягає ані в тумані чи котові, який, здається, стежить за нею, ані в знаках небезпеки (в якій опинилась Кораліна), що міс Примула та Форсібіллі (нові сусідки Кораліни) розгледіли в чаїнках. Справжня дивина – «інший дім» за старими дверима у вітальні. «Інші мама й тато» з чорними очами-ґудзиками і білосніжно-паперовою шкірою чекали на Кораліну. Тепер вони хочуть, щоб вона залишилася з ними. Назавжди. Кораліна знає: якщо вона увійде у ті двері, то може вже ніколи не повернутися назад…

Роальд Далл. «Відьми»
«Відьми» — один з найпопулярніших творів знаного оповідача й майстра чорного гумору. За мотивами роману були створені дві успішні екранізації. Відьми існують, і вони дуже, дуже НЕБЕЗПЕЧНІ. Забудьте казочки про гостроверхі капелюхи і бабусь, які літають на мітлі! Справжні відьми носять звичайний одяг, живуть у звичайних містах і селах, мають звичайну роботу і понад усе на світі ненавидять дітей. Восьмирічний хлопчик і його невгамовна бабуся під час відпочинку випадково дізнаються про підступний план Верховної відьми. Часу на те, щоб її зупинити, обмаль – от-от десятки відьом роз’їдуться по всій країні з чарівним зіллям, яке перетворить дітей на мишей…

Дара Корній. «Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники»
У правіки сягає корінням віра в те, що і в небі, і не землі порядкують надприродні сили й повно всякого дива. І не завжди та сила добра й прихильна до людей. Дара Корній поведе вас у самобутній і моторошний світ, у якому уява наших пращурів пояснювала всі негаразди й болячки втручанням «нечистої сили». Ви помандруєте українськими теренами й дізнаєтесь, що це нічниці крадуть у дітей сон, злидні та хвацько однооке відбирають у родини достаток, а літавиця й перелесник – душевний спокій; пересвідчитесь, що сестри-лихоманки приносять хвороби й моровиці, насилають голод, а лиха удільниця може наперекір долі позбавити людину життя. Перед вами постане величезний шар культурної спадщини давніх українців, який може видатися надто похмурим. Разом із тим він повчальний, адже покликаний не налякати, а застерегти людину від необдуманих учинків, лихих намірів, підступу та зради. Тож цікавої мандрівки примарним світом праукраїнського міфу!

Джон Апдайк. «Іствікські відьми»
Життя в містечку Іствік розплановане на сто, а то й двісті років уперед. У цій тихій гавані вже давно не відбувалося нічого цікавого. Три подруги – Александра, Джейн і Зукі – збираються щочетверга, щоб якось розважитися. Після чергових посиденьок у місті з’являється таємничий і надзвичайно спокусливий чоловік із дивним ім’ям Дерріл Ван Горн. Він здобуває прихильність подруг і… навчає магії, адже виявляє їхні потужні здібності. Та одного разу вони вирішують покинути Дерріла. Він присягається помститися їм… Проте жоден чоловік не в змозі протистояти жінці. А надто коли їх троє. І вони – відьми.
Роман культового американського письменника «Іствікські відьми» визнано одним із кращих зразків жанру фентезі.

Агата Крісті. «Вечірка на Хеловін»
Письменниця Аріадна Олівер запрошена до будинку подруги, де у розпалі приготування до святкування Хеллоуїна – веселого карнавалу для дітей і дорослих. Одна з гостей – дівчинка-підліток, відома тим, що любить розповідати вигадані історії про всі таємниці. Ось і тепер вона вразила суспільство розповіддю про те, що колись бачила справжнісіньке вбивство! Ніхто не повірив їй. І раптом того ж вечора її знайшли... потопленою у відрі з водою та яблуками! Страшенно дивно. Кому знадобилася смерть дівчинки? Можливо, вона справді бачила щось, що становило небезпеку для когось із присутніх на вечірці? В будь-якому випадку,…

Стівен Кінг. «Кладовище домашніх тварин»
І звичайно ж, ця добірка не могла обійтися без короля жахів». Зустрічайте «Кладовище домашніх тварин» – роман, який сам Кінг, вважаючи «надто страшним», довго не хотів віддавати до друку, але лише за перший рік було продано 657 тисяч примірників!
Здавалося б, сімейство Крід - це справжнє втілення «американської мрії»: батько – успішний лікар, красуня мати, чарівні діти. Для повної ідилії їм не вистачає лише величезного старовинного будинку, куди вони незабаром і переїжджають. Але ідилія раптом почала перетворюватися на кошмар. Тому що у вікових лісах, які оточують їхнє нове житло, ховається ДЕЩО, жахливіше, ніж сама смерть і... могутніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар