неділю, 30 січня 2022 р.

Книжковий список. Читай як «зірка»!

Знаменитості, звичайно ж, дуже зайняті люди. Але вони теж стараються у вільну хвилину поринути у надзвичайно цікавий і захоплюючий світ літератури. Пропонуємо добірку книжок, які відомі люди називають серед своїх улюблених.
Трилогія Джона Рональда Руела Толкієна «Володар Перстнів» – блискучий шедевр літератури, який приніс авторові всесвітню славу. Створений ним казковий світ Середзем’я, населений людьми, хобітами, ельфами, гномами, орками та іншими міфологічними істотами, вражає своїми масштабами та багатошаровістю. «Володар Кільця» по праву вважається кращим твором фентезі всіх часів. Тож не дивно, що відомий винахідних Ілон Маск вважає цю трилогію одним із своїх улюблених літературних творів.


«Великий Гетсбі» - один із найвідоміших і найпопулярніших творів американської літератури. Роман розповідає про «століття джазу», блискучу епоху музики і розваг, в яку так легко було досягти запаморочливих висот. А ще – це історія фатального кохання, яку герої пронесли крізь роки. Книга незмінно входить до списків найбільших творів літератури ХХ століття. А Білл Гейтс, американський підприємець і громадський діяч, філантроп, один з творців і колишній найбільший акціонер компанії Microsoft, вносить її до списку улюблених книг.

«Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт - це роман, на якому виховувалося не одне покоління читачів по всьому світу. Вперше опублікований у 1868 році в США, цей твір було перекладено більш ніж на 50 мов і покладено в основу шести фільмів, чотирьох телесеріалів, кількох опер і вистав. Історія сімейства Марч, в якому підростають чотири дружні, але несхожі одна на одну сестри, укладає в собі пізнавані перипетії юності, дорослішання, дружби і любові. Цю книгу любить письменниця Джоан Роулінг.

«Старий і море» – одна з найвідоміших книг Ернеста Гемінґвея, яка ось уже понад півстоліття вражає мільйони читачів. Епізод із життя простого кубинського рибалки став світовим шедевром, притчею про натхнення, силу і незламність людського духу та життєву боротьбу. І щоразу він резонує в душі новими сенсами, смислами та символами. Тож оскароносний актор Леонардо ДіКапріо залюбки перечитує цей твір. 

Ольга Кобилянська – відома українська письменниця демократичного напряму. Однією з проблем, які глибоко її хвилювали, була доля жінки, її право на освіту, працю, на громадське життя. Цій проблемі й присвячена повість письменниці «Царівна» (1895), про яку свого часу Леся Українка писала: «Краса цієї повісті не так в її ідеях, як у глибокій, тонкій, логічній психології героїні Наталки. Читаючи історію думки Наталчиної, я немов бачила перед собою історію цілого нещасливого нашого інтелігентного жіноцтва». Українська телеведуча і журналістка Ольга Фреймут вважає цей твір одним із своїх улюблених.

Грегорі Девід Робертс, як і герой його роману, багато років був поза законом. Учинивши серію грабунків, він опинився в австралійській в’язниці, де мав провести де’ятнадцять років. Але у 1980-му він утік і наступні десять років бурлакував – у Новій Зеландії, Азії, Африці та Європі. Проте більшість часу він провів у Бомбеї, де облаштував безплатну лікарню для бідноти, а ще підробляв і фальшивомонетником, і контрабандистом, і торгівцем зброєю. Коли ж його нарешті схопили в Німеччині та знову посадили, він скористався цим для того, щоб написати роман «Шантарам». Мабуть, не дивно, що цей твір серед своїх улюблених книг називає Дмитро Комаров – людина, котра показує українцям «Світ навиворіт».

Немає коментарів:

Дописати коментар