неділю, 19 грудня 2021 р.

Книжковий список. Книги для святкового настрою

Зима… Новий Рік… Різдво… Це чудова пора, коли кожен, незалежно від віку, чекає на диво. Це час, коли хочеться читати історії, які підтверджують: дива здійснюються, якщо цього дуже хотіти і не боятися допомагати іншим здійснювати їхні бажання. Сьогодні ми підготували добірку книжок, дія яких відбувається в цю святкову пору. Тож саме час заварити запашний чай і почитати цікаву книгу…

Микола Гоголь. «Ніч перед Різдвом»
Микола Гоголь (1809-1852) – видатний український письменник, який писав російською мовою та став класиком російської літератури. У цій юнацькій повісті ще ніби не розірвана та родова пуповина, яка пов'язувала нащадка козацького полковника з рідною землею. Читаючи «Ніч перед Різдвом» у неперевершеному перекладі Рильського, охоче віриш давній легенді, за якою перші свої твори Гоголь писав по-українськи. У «Ночі...» нечиста сила ще легко вміщається в козацькій кишені.

Чарльз Діккенс. «Різдвяна пісня в прозі»
«Різдвяна пісня в прозі» Чарльза Діккенса (1812—1870) — один із кращих творів світової літератури. Це повість про найвищі людські цінності. Вона має казковий сюжет: про серйозні речі легше говорити, надавши їм казкової форми. У Різдвяну ніч в оселі головного героя з’являються невблаганні й незворушні духи, які допомагають йому переосмислити життя, зрозуміти його велич і красу. «Різдвяна пісня» вчить нас добру і застерігає від лихих вчинків, вселяє віру, що в житті не буває безвихідних ситуацій. Людина завжди має шанс стати кращою. Робити добро ніколи не пізно — каже мудрий письменник.

Розамунда Пілчер. «Напередодні Різдва»
Зовсім випадково перед Різдвом у старому провінційному будинку збирається строката компанія – п'ятеро людей різного віку, різних занять та інтересів. Один пережив тяжку втрату, другий – розбите серце, третій на межі розлучення... Загалом, у кожного свої прикрощі та смуток. Але може, їх розвіє тепло каміна, аромат щойно звареної кави і далекий рокіт прибою? П’ять історій сплітаються в одну різдвяну казку, тиху, як сніг, що падає, за вікном. Цей чарівний час, напередодні Різдва, всім дарує обіцянку щастя, і саме очікування дива стає найкращим різдвяним подарунком.

Фенні Флегг «Різдво та червоний кардинал»
Ця книга – справжня різдвяна казка від класика сучасної американської літератури. Наляканий лікарським діагнозом Освальд Т. Кемпбелл біжить з холодного та сирого Чикаго на південь у гостинний Загублений Струмок, де збирається зустріти своє останнє Різдво. Нічого доброго від глушини він не очікує, але реальність виявляється зовсім не такою, якою він її уявляв. Життя в Загубленому Струмку хоч і розмірене, але дуже незвичне і навіть дивне. І мешканці містечка теж дуже незвичайні. Листоноша доставляє кореспонденцію на човні. У єдиному магазинчику господарює маленька червона пташка на ім’я Джек. Жінки міста таємно творять добро, об’єднавшись в езотеричне товариство під назвою «Великі горошинки». А сам Освальд раптом виявляється головною фігурою місцевого світського життя. Разом з наближенням Різдва починають відбуватися дивовижні події, які змінюють не лише життя Освальда…

«Най сніжить. Три романтичні історії на свята»
Найкращі та незабутні Джон Грін, Морін Джонсон і Лорін Міракл дарують вам всі чари новорічних свят у веселих, чарівних розповідях про кохання, снігову хуртовину та поцілунки, які змусять ваше серце битися частіше! Несподіваний сніговий буран напередодні Різдва застає жителів Грейстауна зненацька: потяги зупиняються, машини грузнуть у снігу, а люди намагаються перечекати негоду вдома. І лише хоробра дівчина вибирається з експресу, що застряг у снігу, щоб посидіти в тиші маленької закусочної, де випікають вафлі. Вона і не здогадується, що її вчинок став першою ланкою в ланцюгу подій, які змінять багато життів: одна дівчина закохається в чарівного незнайомця, троє друзів виграють гонку у «Вафельну», а доля карликової свині опиниться в руках закоханого бариста.

Ульф Старк. «Маленька книжка про любов»
Напередодні Різдва може трапитися чимало див. На Фреда, героя «Маленької книжки про любов», чекає чимало омріяних подарунків. Навіть якщо тато на війні, не вистачає їжі і хлопець майже перед канікулами отримує догану від директора, все, чого він найбільше хоче, здійсниться. У повісті відомого шведського письменника Ульфа Старка – багато світла й любові, і цей настрій книжки дуже точно відтворила в ілюстраціях Марія Фоя.

Джоан Ролінґ. «Різдвяна свинка»
«Різдвяна свинка» – перший дитячий роман Дж. К. Ролінґ після серії про Гаррі Поттера. 
…Джек дуже любить свою дитячу іграшку, Галну Слинку, яку він кличе ГС. Вона завжди була біля нього – у добрі й лихі часи. Але одного Святвечора сталася жахлива річ – ГС пропала. Однак у Ніч перед Різдвом стаються різні дива й несподіванки, і все довкола оживає, навіть іграшки… У найновішої Джекової іграшки на ім’я Різдвяна Свинка народжується зухвала ідея – вони разом із Джеком вирушають у страшенно ризиковану подорож до чарівної Країни Загублених, щоб порятувати улюблену ГС від жахливого Згубника...

«Коли сніг пахне мандаринками»
Коли сніг пахне мандаринками? Мабуть, у новорічно-різдвяну пору. Тоді так хочеться вірити в дива і чекати на подарунки святого Миколая, потайки сподіваючись, що він виконає твоє найзаповітніше бажання. Але що, коли ти вже не дитина? Невже у твоєму житті більше не буде святкової магії? Герої оповідань сучасних українських письменниць і письменників, що увійшли до цього збірника, – підлітки. Іноді у святкову пору вони втрапляють у халепи чи переживають дивні пригоди, часом отримують несподівані дари або сумують через болісні втрати і не розуміють, як увімкнути кнопку «радість» на замовлення. Але врешті-решт найважливіше для кожного з них – зустріти Новий рік та Різдво з найближчими. І в цьому – справжня святкова магія.

Немає коментарів:

Дописати коментар