неділю, 12 грудня 2021 р.

Книжкові списки. Книги про бабусь

Незабаром розпочнеться час, який школярі різного віку із задоволенням проводять вдома – зимові канікули. А оскільки у батьків канікул не буває, то багато хто з школярів буде частіше спілкуватися з бабусями. Бабусі – особливі люди. Вони вміють одночасно і за онуками наглянути, і обід приготувати. Вони дають поради і турбуються про родину. З ними ніколи не буває нудно. Тож сьогоднішню книжкову добірку ми вирішили присвятити бабусям і зібрали в неї історії, котрі будуть цікаві читачам різного віку.

Міра Лобе. Бабуся на яблуні
Маленький Анді, що потерпає від самотності, довго мріяв про бабусю, але зовсім не таку, як у його друзів, а про хоробру, відчайдушну, з якої можна борознити моря, битися з піратами і приборкувати тигрів. І ось нарешті він її знайшов... на яблуні! А в сусідній будинок переїздить самотня літня жінка, котрій, схоже, може знадобитися допомога…

Нодар Думбадзе. «Я, бабуся, Іліко та Іларіон»
Роман видатного грузинського письменника Нодара Думбадзе «Я, бабуся, Іліко та Іларіон» оповідає про людей простих і глибоких, наївних і мудрих, які глибоко страждають і безмежно люблять життя. Це історія життя хлопця з гірського села, його бабусі, дядька та сусіда – дуже точна і ностальгійна замальовка про простих людей, які живуть спільною долею... Порушені, нехай і мимохіть, тема життя села під час війни, села майже без чоловіків, тема селянина в університеті, катастрофи юнацьких ілюзій. Але головне в книзі – цілюща сила її доброти.

Фредерік Бакман. «Моя бабуся просить їй вибачити»
«Моя бабуся просить їй вибачити» – книжка про життя: сумне й смішне, болюче й захопливе водночас, а також про одне з найважливіших прав людини – право бути інакшим.
Ельзі – сім, і вона не така, як інші. Її Бабуні – сімдесят сім, і вона неймовірно шалена – якщо вважати шаленством, приміром, стояння-на-балконі-й-обстрілювання-перехожих-із-рушниці-для-пейнтболу. А ще бабуся для Ельзи найкращий – і єдиний – друг. Щоночі Ельза ховається від світу в бабусиних історіях про Країну-Спросоння та Королівство Міамас, де ніхто не мусить бути «нормальним». Та коли Бабуня помирає й залишається жити лише в листах, написаних до тих, перед ким вона відчувала провину, – ось тоді й починається найбільша Ельзина пригода...

Наріне Абґарян. «Ювілей Ба та інші хвилювання»
«Манюня» — світла, пронизана сонцем і запахами східного ринку та напрочуд смішна розповідь про дитинство, про двох дівчаток-підлітків — Наріне і Манюню, про грізну й добру Ба — бабусю Манюні та про їхніх родичів, які постійно потрапляють у кумедні ситуації. А вже коли родина збирається святкувати життєвий ювілей самої Ба… Самі розумієте, така важлива справа потребує ретельних приготувань. Тож нудьгувати нікому не доведеться – на нудьгу просто не залишиться часу. Це книга про те саме тепле, пустотливе і сповнене веселих пригод дитинство, що його кожна людина згадує, як найщасливіші миті життя.





Немає коментарів:

Дописати коментар