вівторок, 1 червня 2021 р.

Вітаємо дітлахів з Міжнародним днем захисту дітей!

Міжнародний день захисту дітей – одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було прийнято в 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, у Женеві. Історія замовчує, чому це дитяче свято було вирішено відзначати саме 1 червня.
За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.
Після Другої світової війни, коли проблеми збереження здоров’я і благополуччя дітей були як ніколи актуальні, в 1949 році в Парижі відбувся конгрес жінок, на якому прозвучала клятва про невпинну боротьбу за забезпечення міцного миру як єдиної гарантії щастя дітей. У тому ж році на сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок відповідно до рішень її 2-го конгресу було засноване сьогоднішнє свято. А через рік, в 1950 році, 1 червня був проведений перший Міжнародний день захисту дітей, після чого це свято проводиться щорічно.
У Міжнародного дня дітей є прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знаку Землі розміщені стилізовані фігурки - червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, - це символ нашого спільного дому.
Цікаво, що це свято активно підтримали в країнах, які обрали соціалістичний шлях розвитку. Міжнародний день захисту дітей відзначали промовами і дискусіями про права і благополуччя дітей, проводили покази нових дитячих художніх фільмів і телепередач, влаштовували спортивні змагання для дітей, часто запрошуючи до участі і батьків. І сьогодні в багатьох країнах в цей день проходить безліч масових, розважальних і культурних заходів для дітей.
Але День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб всі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками і громадянами своєї країни.
Джерело: holidays 

Немає коментарів:

Дописати коментар