середу, 14 серпня 2019 р.

До письменника – в інстаграм

Усім відомо, що соціальні мережі не лише поєднали людей знайомих, але й зробили ближчими широкій аудиторії різноманітних селебритіз. Артисти, політики, письменники та інші популярні особистості щодня діляться думками, подіями і фото у Facebook, Instagrаm, Twitter. Донедавна найбільш змістовним і красномовним ресурсом вважався саме Facebook, проте останні роки розлогі інстаграмні дописи, фотокаруселі і живі відео у сторіз склали йому серйозну конкуренцію.
Нині серед інстаблогерів — не просто майстри фотоконтенту, а творці якісних текстів, дискурсів, лідери думок. А хто, як не письменники, мають бути особливо вправними і цікавими дописувачами? Пропонуємо вам познайоимитися з естетичними і захопливими інста-профілями українських авторів, на які варто звернути увагу і підписатися.

Ірена Карпа
Письменниця, журналістка, співачка, секретар з питань культури посольства України у Франції.
Авторка книжок: "Фройд би плакав", "Baby Travel. Подорожі з дітьми, або Як не стати куркою", "День усіх білок", "Добрі новини з Аральського моря".
Профіль Ірени сповнений відвертих дописів про її буття у Франції, про творчість, політику, дітей. Тут гламур поступається щирості, нуль пафосу і багато гумору. До того ж, тішать спонтанні сторіз і прямі ефіри.

Марк Лівін
Письменник, журналіст The Village Україна, Inspired.
Автор книжок: "Бабине літо", "Рікі та дороги", "Сила дівчат".
У своїх дописах, що часто-густо нагадують есеї, Марк звертається до спогадів, питань творчості, самореалізації, страхів і можливостей, розповідає про людей, місця і відчуття, про біль і мрії. А супроводжують їх (радше так, ніж навпаки) стильні і натхненні світлини.

Анастасія Нікуліна
Письменниця.
Авторка книжок: "Сіль для моря, або Білий кит", "Зграя" "Завірюха".
Настя активно взаємодіє з читацькою спільнотою, залучає дописувачів до творчих челенджів, оглядає книжки і створює дискурси про письменство, літературний маркетинг і критику. На фото вона нерідко приміряє дуже артистичні образи, а от у сторіз з'являється невимушеною і без прикрас, що дуже імпонує.

Таїс Золотковська
Письменниця, організаторка "Клубу анонімних авторів" та письменницької резиденції "Дім автора".
Авторка книжок: "Лінія зусилля", "Чотири зуби", "Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки".
Профіль Таїс - можливість зазирнути за лаштунки письменницької резиденції "Дім автора", що на грецькому острові Закінтос, де нині мешкає авторка. Вона завжди знайде час для відвертої розмови про творчий процес, книги, що надихають, а ще зворушить фотографіями й історіями про котів і чарівну собаку Розу.

Володимир Арєнєв
Письменник, літературний критик і журналіст, стипендіат програми Gaude Polonia.
Автор книжок: "Місто Тисячі Дверей", "Порох із драконових кісток", "Дитя песиголовців", "Відчайдушний боягуз".
Справжній прихильник і експерт жанрів фентезі і фантастики, Влад нерідко відвідує комікони у різних країнах, вправно полює на книжкові шедеври й автографи іменитих майстрів і активно до них долучається у самостійних творчих проектах. Залишається тільки дивуватися моторності автора, й уважно слідкувати за подіями у його профілі.

Катерина Бабкіна
Письменниця, поетка, сценаристка, колумністка.
Авторка книжок: "Щасливі голі люди", "Шапочка і кит", "Заговорено на любов", "Мій дід танцював краще за всіх".
Профіль Каті сповнений спонтанних і красивих світлин, настроїв і віршів (нерідко начитаних наживо), кумедних та влучних текстів про буттєве й вічне, про людей і про собак, про книжки і подорожі.

Олександра Орлова
Письменниця, перекладачка, колумністка.
Авторка книжок: "Ом і дзень", "Чайна книжка. Історії про чай і не тільки", "Нечуй невмирущий".
Профіль Саші - це суцільна естетика у фотографіях і текстах. У своїх дописах авторка захопливо розповідає про своє життя в американському штаті Вашинґтон, оглядає книжки і фільми, розмірковує про творчість, самозанурення і самопізнання, відчуття дому, людські стосунки. До того ж, мало хто встоїть перед харизмою її дивовижного кота Ешера.

Віталій Портніков
Письменник, публіцист, журналіст.
Автор книжок: "Богородиця у синагозі", "Тюрма для янголів", "Евора".
У випадку з профілем Віталія все якраз схиляється убік "менше слів - більше фото", проте ніде більше ви не побачите все розмаїття подорожей автора, архітектуру і природу цілої веремії країн його очима. Здається, Instagram - саме те місце, де Віталій опускає "разючий спис" і відпочиває душею.

Наталія Матолінець
Письменниця, поетка.
Авторка книжок: "Гессі", "Варта у грі", "Варта у грі. Артефакти Праги".
У своєму профілі Наталія щедро сипле родзинками творчого процесу, розмірковує про жанрові особливості молодіжної і фентезійної прози, ділиться прочитаним і найяскравішими враженнями від мандрів Європою.

Тарас Шевченко
Перший народний кобзар України.
Ніхто такого не чекав, але 22-го липня 2019-го року Тарас Шевченко — живий, стильний і дотепний, опинився в Instagram, і за лічені дні зібрав тисячі підписників. Тарас гуляє Майданом, їздить у таксі, читає довідник з історії, дивується химерності авокадо, шукає перукаря для вусів, розмірковує про війну, мову і свободу. Звісно, всі розуміють, що профіль легендарного кобзаря — лише влучна пародія, а, тим не менше, слід віддати належне вигадливості і патріотизму його творців.

Джерело: UAМодна

Немає коментарів:

Дописати коментар