неділю, 28 листопада 2021 р.

Книжковий список. Книги для гарного настрою

На дворі – кінець листопада. За вікном – похмуро. На душі – так само сіро, похмуро… Саме зараз просто необхідно підняти собі настрій – єдиним і безвідмовним засобом, котрий, до речі, зовсім не має протипоказань! Звісно, мова іде про читання. Ми не будемо радити у цій добірці визнану класику на кшталт творів О’Генрі, Джерома К. Джерома чи пані Хмелевської. Можливо, саме сьогодні ви дізнаєтеся про книги, які стануть вашими улюбленими.

Еббі Ваксман. «Книжкове життя Ніни Гілл»
Молода дівчина Ніна Гілл – запекла інтровертка, щаслива у своєму затишному світі. Книгарня, де працює Ніна, – то її святиня, якби тільки не окремі набридливі клієнти. Для спілкування цілком достатньо мами та ще кількох друзів. Аж тут раптом у її життя вривається купа людей: річ у тім, що батько, якого дівчина ніколи не знала, помирає, покинувши на Ніну чимало рідних, які прагнуть з нею познайомитися!
Справжній нічний жах для інтроверта – зустрічі, розмови, нові компанії… До того ж і її запеклий ворог Том виявляється милим чоловіком, який хоче з нею ближче познайомитися. Можливо, саме час зважитися і вийти із зони комфорту? Особливо якщо Ніна захоче дізнатися більше про батька, на якого вона, здається, дуже схожа за вдачею.

Рут Хоган. «Хранитель забутих речей»
Ентоні – хранитель втрачених речей. Сорок років тому він необережно загубив пам’ятний подарунок від своєї коханої нареченої Терези. Того ж дня вона несподівано померла. З розбитим серцем Ентоні шукав розради у порятунку загублених речей – речей, які інші впустили, втратили на місці чи випадково залишили – і написанні про них історій. Тепер, у сутінках свого життя, Ентоні переживає, що не повністю виконав свій обов’язок возз’єднати всі втрачені речі з їх власниками. Відчуваючи, що його життя добігає кінця, Ентоні заповідає свою таємну життєву місію своїй помічниці Лорі, залишаючи їй свій будинок і всі його втрачені скарби... Сама ж Лора, котра важко переживає розлучення, в певному сенсі є однією з втрачених речей Ентоні. Але коли самотня жінка переїжджає в його особняк, її життя починає змінюватися…
«Хранитель забутих речей» – це чарівний, розумний і тихо зворушливий дебютний роман безмежних можливостей і радісних відкриттів, який досліджує обіцянки, які ми даємо і порушуємо, втрачаємо і знаходимо себе, об’єкти, які мають магію і сенс для нашого життя, і дивовижні зв’язки, які нас пов’язують.

Саяка Мурата. «Дівчина з крамнички»
Змалку Кейко вважали дивакуватою, зануреною у власні мрії. Батьки боялися, що реальний світ рано чи пізно її просто виштовхне. А потім Кейко влаштувалася до комбіні – «крамнички за рогом». І нарешті була щаслива. От тільки молодша сестра, подруги та навіть деякі співробітники мали на це інший погляд. Як може бути щасливою тридцятишестирічна самотня жінка, весь час віддаючи роботі? Кейко щиро не тямить, як поводитися в цьому світі. І коли в її житті з’являється він, усі полегшено зітхають. Бо тепер Кейко нарешті стане «нормальною». Її вибір простий: жити для інших або для самої себе…

Марк Леві. «Така, як ти»
Будинoк № 12 нa П’ятiй aвeню у Нью-Йopку. Звичaйнa будiвля, у якiй нeмaє нiчoгo ocoбливoгo. Xiбa щo cтapoвинний мexaнiчний лiфт. Тa зaгaдкoвий лiфтep-iндуc Caнджaй. Xлoя, квapтиpaнткa з дeв’ятoгo пoвepxу, i нe здoгaдуєтьcя, ким нacпpaвдi є нoвий лiфтep. Як нe знaє й пpo тe, щo вiн гoтoвий вiддaти вci cкapби cвiту, aби знoву oпинитиcя нa дeв’ятoму пoвepci. Вiдчинити двepi, зaзиpнути їй в oчi й пpoмoвити: «Я вce життя шукaв тaку, як ти». Мiж ними – вiciм пoвepxiв, oднa мaлeнькa тaємниця й буpxливe, cпoвнeнe нecпoдiвaнoк життя.

Всеволод Нестайко. «Тореадори з Васюківки»
Чи знаєте ви, що справжній Робінзон може жити на безлюдному острові не тільки в океані, а й у плавнях за рідним селом? А після яких подій у Васюківці був створений театр і чого прем’єрна вистава мало не зірвалася? Якщо ні – то ви ще не читали цієї книги! Три повісті, з котрих вона складається – «Пригоди Робінзона Кукурузо», «Незнайомець із тринадцятої квартири», «Таємниця трьох невідомих», – розповідають про веселі і захоплюючі пригоди двох друзів - Яви і Павлуші.
У 1979 році за рішенням Міжнародної ради з дитячої і юнацької літератури в зв'язку з Міжнародним роком дитини трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена в особливий почесний список Г.-К. Андерсена, як один із визначних творів сучасної дитячої літератури. І, слово честі, це одна з тих книг, з яких просто неможливо вирости! Читайте її всією родиною – вона обов’язково сподобається всім!

Нил Гейман, Терри Пратчетт. «Добрі передвісники»
Як каже нам книга «Вичерпних та ґрунтовних пророцтв Агнеси Оглашенної» (а цій книзі треба вірити, бо це єдина у світі книга пророцтв, що справджуються), кінець світу прийде в суботу. Якщо точніше, то оцієї суботи, що на наступному тижні. Якраз перед вечерею. Добро та Зло збирають армії, жаби проливаються дощем, Атлантида піднімається з морських глибин… Усе було б згідно із задумом Божим, якби не двійко незвичайних союзників: вибагливий янгол-букініст та стильний демон-авантюрист. Обидва живуть серед смертних від Самого Початку, і таке життя їм вельми до вподоби - тож вони не горять бажанням попрощатися із таким звичним світом. А ще, здається, хтось загубив Антихриста…

Наріне Абґарян. «Манюня»
«Манюня» – світла, пронизана сонцем і запахами східного ринку та напрочуд смішна розповідь про дитинство, про двох дівчаток-підлітків – Наріне і Манюню, про грізну й добру Ба — бабусю Манюні та про їхніх родичів, які постійно потрапляють у кумедні ситуації.
Це те саме тепле, пустотливе і сповнене веселих пригод дитинство, що його кожна людина згадує, як найщасливіші миті життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар