неділю, 28 лютого 2021 р.

Нічого, крім правди: книги, засновані на реальних подіях

Звичайно, ми любимо письменників за їхню уяву і здатність створювати світи, але іноді саме життя підкидає сюжети, які не може перевершити навіть найвитонченіша фантазія. 
У сьогоднішньому списку тільки кілька книг, в яких відображена правда: чудова, прекрасна, сувора, шокуюча. Різна. 
Павло Санаєв. «Поховайте мене за плінтусом» 
Ця історія про хлопчика і його бабусю перевернула тему дорослішання з ніг на голову і перетворила ідею щасливого дитинства на злу пародію. В анотації до книги написано, що вона «гомерично смішна», - не вірте. Не смішна. Болюча, щира, чесна до межі. І правдива. 
Деніел Кіз. «Таємнича історія Біллі Міллігана» 
Роман Кіза розкриває перед нами розколотий світ свідомості Біллі Міллігана, людини з множинною особистістю. 24 окремі особистості, різні за інтелектом і прагненням, ведуть боротьбу за володіння його тілом, не дозволяючи йому контролювати свої дії… 
Томас Кенеллі. «Список Шиндлера» 
Дія книги заснована на події, що відбувалися в окупованій нацистами Польщі під час Другої світової. Німецький промисловець, начальник концтабору Оскар Шиндлер поодинці врятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. Стівен Спілберг зняв за романом однойменний фільм, визнаний одним із шедеврів світового кінематографа. 
Роберт Грейсміт. «Зодіак» 
Журналіст Роберт Грейсміт провів розслідування у справі серійного вбивці Зодіаку, який тероризував Америку з 1966 по 1981 роки. Так народився документальна розповідь, від усвідомлення справжності якої починає ворушитися волосся на голові. Тривожна атмосфера нуарного детектива тільки посилюється, коли розумієш, що вбивця, можливо, досі десь блукає... 
Теодор Драйзер. «Американська трагедія» 
Американський класик казав: «Ніхто не створює трагедій - їх створює життя. Письменники лише зображують їх». Тому за основу сюжету він взяв випадок, що стався в 1906 році: молодий чоловік Честер Джиллет вбив свою дівчину Грейс Браун. Саме він став прототипом головного героя «Американської трагедії» Клайда Гріффітса. 
Бел Кауфман. «Вгору по сходах, що ведуть вниз» 
Американська письменниця Бел Кауфман написала роман про школярів і їхніх вчителів, дітей і дорослих, про тих, хто йде проти системи. Книга починається словами «Привіт, училко!» і закінчується словами «Привіт, зубрилко!», а між цими двома репліками - листи, листи, листи... Крики людей, які сподіваються, що їх почують. 
Діна Рубіна. «На сонячному боці вулиці» 
Незалежно від того, були ви на Сході чи ні, цю книгу прочитати варто. У ній стільки сонця, що його вистачить ні на один сірий вогкий день. У сюжеті роману переплелися любов і злочини, талант і пристрасть – і все це на тлі літнього Ташкента, такого, яким запам'ятала його Діна Рубіна. 
Сюзанна Кейсен. «Обірване життя» 
Ця книга - автобіографія, спогади колишньої пацієнтки психіатричної лікарні. Саме її життя «переривається», коли на тлі постійно мінливого світу 1960-х Сюзанна потрапляє до «паралельного всесвіту» клініки, яка живе за власними законами. Це проникливе і достовірне свідчення, яке дозволяє поглянути з іншого боку на розсудливість і божевілля. 
Рубен Давид Гонсалес Гальєго. «Біле на чорному» 
Коли вам здається, що життя несправедливе і все йде не так, як треба, просто відкрийте книгу Гальєго і ненадовго залишіться в світі його персонажів – людей з обмеженими можливостями. Їхній оптимізм і абсолютно нестандартний погляд на звичні речі стануть для вас справжнім ліками. 
Грегорі Девід Робертс. «Шантарам» 
В тисячу сторінок «Шантараму» пірнаєш з головою. Сучасний Мумбаї плавиться від спеки, індійці неквапливі, а мафіозі - крутіші, ніж в Росії 90-х. Сюди й потрапив автобіографічний герой Робертса, втікши з австралійської в’язниці. Роман порційно видає екшен, духовні пошуки, любовні історії, замальовки побуту аборигенів – змішати, але не збовтувати. 
Джерело: ADME

Немає коментарів:

Дописати коментар