середу, 23 травня 2018 р.

10 дивовижних фактів про людський мозок

Людський мозок є одним з найважливіших органів в організмі людини. Він допомагає нам думати, розуміти, пам'ятати і навчатися новим речам. Справді, наш мозок і його чудові функції відрізняються від тих самих функцій тварин та інших організмів. Пропонуємо до прочитання 10 фактів про чи не найголовніший орган.
1. Типовий мозок становить приблизно 2% загальної ваги тіла, проте використовує 20% його загальної енергії та споживання кисню.
2. Ваш мозок складається на 73% з води. Якщо він зневодниться хоча б на 2%, це вплине на увагу, пам'ять та інші пізнавальні навички.
3. Ваш мозок важить близько трьох фунтів (1360, 78 грамів). Шістдесят відсотків сухої ваги є жирною, що робить мозок найбільш жирним органом в тілі.
4. Двадцять п'ять відсотків холестерину тіла знаходиться в мозку. Він є невід'ємною частиною кожної клітини головного мозку. Без "адекватного" холестерину клітини мозку гинуть.
5. Ніхто не знає точно, але останні відомості кажуть, що наш мозок містить приблизно 86 мільярдів клітин. 6. Шматочок мозкової тканини розміром із зернину піску вміщує 100 000 нейронів і 1 млрд синапсів (структура, яка дозволяє нейрону (нервовій клітині) проводити електричний або хімічний сигнал в іншу клітину), які контактують один з одним.
7. Інформація в мозку подорожує із вражаючою швидкістю - 420 кілометрів на годину. Це швидше, ніж гоночні автомобілі Формули-1, які виходять на швидкість 240 км / год.
8. Загалом чоловічі мізки на 10% більше, ніж у жінок, навіть враховуючи більший розмір тіла у перших. Проте гіпокамп, частина мозку, яка найбільш сильно пов'язана з пам'яттю, зазвичай більша у жінок.
9. Мозок у неандертальців був на 10% більший, ніж мозок у нас - Homo sapiens.
10. Мозок Альберта Ейнштейна важив 2,71 фунта (1,230 грама) - на 10% менше, ніж середньостатистичний - 3 фунти (1400 грамів). Проте щільність нейрону в його мозку була більшою, ніж середня.
Джерело: uamodna.com

Немає коментарів:

Дописати коментар