понеділок, 27 листопада 2017 р.

Українська література з відмінним гумором

Твори українських письменників – дуже хороша можливість відпочити від буденності, збагатити свій словниковий запас та краще пізнати історію та культуру свого краю. А якщо вдало підібрати автора, можна ще й добряче посміятися. Пропонуємо вам підбірку творів українських авторів, які забезпечать вам кілька годин приємного і корисного відпочинку.
Всеволод Нестайко. "Тореадори з Васюківки"
Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як ця неперевершена книга Всеволода Нестайка, якого часто називають Гоголем сучасної української дитячої літератури. Недаремно "Тореадори з Васюківки" перекладено двадцятьма мовами і внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один з найвидатніших творів світової літератури для дітей.

Іван Нечуй-Левицький. "Кайдашева сім'я" 
Іван Нечуй-Левицький — видатний український письменник-реаліст, перу якого належать оповідання і повісті з народного життя, що становлять найбільш вагому сторінку його творчості. Майстер слова мав на меті якомога глибше розробити "непочаті рудники" українського життя і створити правдиві образи людей з усіх верств суспільства. Колоритні постаті героїв, соковитий гумор та сміливе поєднання серйозного і навіть трагічного з комічним зробили твори Нечуя-Левицького справжніми перлинами української прози. 

"За двома зайцями" Михайло Старицький 
Головний герой комедійної п'єси М. Старицького – легковажний цирульник (перукар) Свирид Голохвастов, який вирішує вигідним шлюбом виправити своє матеріальне становище. Сподіваючись на свою привабливу зовнішність, Голохвастов починає залицятися одразу до двох дівчат, але народ знає: за двома зайцями побіжиш, жодного не спіймаєш. 

Остап Вишня. "Мисливськi усмiшки та інші оповідання" 
Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) — самобутній український сатирик і гуморист. Його творам властиві лаконізм, дотепність і образність мови. Здоровий гумор та нищівна сатира роблять його усмішки не лише цікавими, але й актуальними. 

Микола Куліш. "Мина Мазайло" 
Комедія "Мина Мазайло" відрізняється оригінальним сюжетом, у якому переплетено культурно-соціальний та родинно-інтимний аспекти, містить галерею виразних характерів з індивідуалізованим культурним і національним світоглядом, насичена дотепними, пародійними, карикатурними, фарсовими сценами. У творі використано широкий діапазон живої і тому колоритної мови, що відбиває специфіку духовних та національних цінностей основних персонажів. Комедія характеризується широкою палітрою інтонацій та мелодійних візерунків — веселих, ніжних, мажорних, романтичних, елегійних, сумних, трагікомедійних і навіть фантасмагорійних. 

Олександр Довженко. "Зачарована Десна" 
“Зачарована Десна” (1956) — автобіографічна повість, спогади Олександра Довженка про дитинство в рідному селі на Чернігівщині. Твір сповнений тонкого гумору. Повість є гімном річці Десна, рідному чернігівському краю, селянам-трудівникам і сільському способу життя. 
 

Іван Нечуй-Левицький. "Старосвітські батюшки та матушки" 
Повість "Старосвітські батюшки та матушки" І. Нечуя-Левицького ─ багатоплановий твір про світське життя священиків, написаний в гумористичному ключі. 
 

Олексій Чупа. "Вишня і я" 
Легка, приємна книга про дитину, яка вміє бути дорослою, і дорослого, який вміє бути дитиною. Автор намагався писати максимально простою мовою без запозичених слів. Сюжет також без крутих поворотів, але незвичність ситуації спонукає дочитати до останньої сторінки. Книга, над якою встигаєш і посміятися, і подумати про важливі речі.
За матеріалами www.uamodna.com

Немає коментарів:

Дописати коментар