середу, 2 вересня 2020 р.

На Житомирщині знайшли монети Київської Русі

Срібняки Володимира Великого. Фото: Wikipedia
У селищі міського типу Городниця Житомирської області виявили 32 монети часів Київської Русі, які датуються 1000-1019 роками. Подібних знахідок історики не виявляли понад 100 років.
Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук Олександр Алфьоров.
За його словами, про знахідку він дізнався від «знайомих знайомих»: виявили монети «за абсолютно побутових обставин» — рибалка хотів накопати піску, а натрапив на скарб.
«З перших слів ми дійшли спільної згоди — ця знахідка сторіччя має згідно з законом бути переданою державі», — зазначив історик. Алфьоров додав, що наразі відбувається передача «Городницького скарбу» до музею.

Що відомо про знайдені монети?
Це так звані срібники, або срібляники — так науковці називають перші монети, що почали карбувати на Київській Русі наприкінці Х — на початку ХІ століття, тобто за правління Володимира Великого. Виготовляли їх зі срібних арабських монет — дирхем.
«Городницький скарб». Фото: Олександр Алфьоров / Facebook
Як стверджує Олександр Алфьоров, знайдені на Житомирщині монети карбували за часів князя Володимира (правив у 980-1015 роках) і його наступника — Святополка Ярополковича (1015-1019 рр.). На це вказують княжі знаки на реверсі монет: тризуб і двозуб, якими послуговувалися Володимир і Святополк відповідно.
Востаннє подібний великий поклад монет знаходили під час будівельних робіт на Вознесенському спуску в Києві у 1876 році, пише «Історична правда». Тоді виявили аж 120 срібляників. Відтоді знаходили лише поодинокі монети.
Що з «Городницьким скарбом» буде далі?
Як розповів Алфьоров «BBC News Україна», монети ще будуть аналізувати за допомогою сучасних технологій, аби встановити, з якого срібла їх зроблено. Для цього їх передадуть у спецсховище Житомирського краєзнавчого музею — після того, як оформлять процедуру їхньої передачі від того, хто їх першим виявив.
«Прецедент ще й у тому, що людина одразу погодилася передати такий скарб державі», — каже історик.
Джерело: hromadske.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар