суботу, 16 травня 2020 р.

Музеї Старого Світу

Можливість піднятися на Ейфелеву Вежу або побачити Сикстинську капелу, не виходячи з дому, захоплює сама по собі. Але особливо цінно, що віртуальні екскурсії дозволяють показати експозиції топових музеїв. Тож запрошуємо на віртуальну екскурсію музеями Європи.

Минулого року Лувр відвідали понад десять мільйонів чоловік, що впевнено утримує його в статусі найбільш відвідуваного художнього музею світу. Колекції Лувру охоплюють величезні географічні та часові простори: від Західної Європи до Ірану через Грецію, Єгипет і Близький Схід; з античності до 1848 року. Експозиції Лувру включають в себе кращі твори мистецтва до середини дев'ятнадцятого століття, а також експонати древніх цивілізацій.
Офіційний сайт Лувру пропонує дві віртуальні екскурсії, вони дозволяють познайомитися з експонатами Стародавнього Єгипту і досліджувати історію будівлі з 12-го століття до наших днів.
Сикстинська капела - це найвідоміша каплиця в світі. Фрескам Мікеланджело немає рівних. Ця віртуальна екскурсія пропонує два варіанти: досліджувати все самостійно або використовувати функцію автопілота, щоб тур проводив вас через різні точки і давав коментарі по кожній частині каплиці (англійською мовою). Візуалізація заслуговує похвали, а тур дуже інформативний.
Театр-музей Далі розташований у місті Фігерас в Іспанії і присвячений творчості Сальвадора Далі. В музеї знаходиться найбільша і різноманітна колекція творів великого сюрреаліста, основу якої складають його власні роботи. Крім картин в музеї експонуються скульптури, тривимірні колажі, а також багато експонатів, що пов'язані з життям і кар'єрою Далі. Віртуальні тури в музей зроблені в форматі 360º і дозволять потрапити в 4 зали музею та його внутрішній дворик. Але, як і попереджає вступ до цих віртуальних екскурсій на сайті, це лише мала частина того, що можна побачити в музеї наживо.
У цьому музеї зберігаються більше 3000 знаменитих артефактів Афінського Акрополя, найзначнішого святилища древнього міста. Музей розповідає історію життя на Скелі Акрополь з доісторичних часів до кінця Античності. Скляна будівля музею забезпечує захоплюючий вид на Акрополь, навколишні історичні пагорби і сучасне місто Афіни, що, до речі, схематично можна побачити, прогулюючись по музею віртуально. Онлайн можна побачити тільки один зал і невелику частину колекції, але, з огляду на унікальність музею, і це вже приємно.
У галереї Уффіці, що є найбільш відвідуваним музеєм Італії, знаходиться величезне художнє надбання: тисячі живописних полотен від середньовічних до сучасних, античні скульптури, мініатюри, гобелени. Саме тут можна побачити картини великих майстрів зі світовим ім'ям: Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Сандро Боттічеллі, Рафаеля, Рубенса, Рембрандта, і багатьох інших. У галереї зібрані оригінальні роботи, багатьом з яких вже більше чотирьох століть. Разом з проектом Google Arts and Culture можна вирушити в галерею Уффіци онлайн і насолодитися частиною безцінної колекції.
Головний історико-археологічний музей Великобританії, один з найбільших музеїв у світі і другий за відвідуваністю серед художніх музеїв. Розпочинався він як зібрання експонатів старожитностей Греції і Риму. Але разом з археологічними знахідками музей поповнювався предметами мистецтва, малюнками, гравюрами, медалями, монетами і книгами. Сьогодні колекція музею налічує понад вісім мільйонів об'єктів різних епох. Спільно з технологією Google Street View в ньому можна віртуально прогулятися, а на офіційному сайті ознайомитися з онлайн-виставками.
Музей Орсе знаходиться в будівлі колишнього вокзалу Орсе і є одним з найбільших в світі зібрань європейського живопису і скульптури кінця дев'ятнадцятого - початку двадцятого століть. Основу колекції складають роботи імпресіоністів і постімпресіоністів. Експозиції музею багаті творами декоративного мистецтва в стилі ар-нуво, фотографіями, предметами архітектури, кінематографа і ювелірними виробами. Частину фонду музею можна оглянути, вирушивши у віртуальний тур по музею. Зверніть увагу на особливість Орсе - експонати розташовані не по персоналіях, як це найчастіше буває, а в хронологічному порядку. Завдяки цьому перед реальними і віртуальними відвідувачами музею розгортається детальна панорама художнього життя Франції протягом більш ніж півстоліття.
За матеріалами Г. Шаулової

Немає коментарів:

Дописати коментар