середу, 13 березня 2019 р.

Прості способи зміцнити імунітет

Імунітет — це здатність організму чинити опір, в якому імунна система знешкоджує чужорідні клітини, різні інфекції і віруси, а потім руйнує їх.
Ознаки збою імунітету
Часті простудні захворювання, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м'язах, порушення сну, часті головні болі, поява висипань на шкірі — все це прояви порушень в роботі імунної системи і привід, щоб почати зміцнювати захисні сили організму і звернутися до лікаря.
Система імунітету людини залежить наполовину від спадковості, оскільки починає формуватися ще в утробі матері, і на 50% — від способу життя. Три кити, на яких тримається імунітет людини, — це здоровий сон, фізичні навантаження і збалансоване харчування. Зазвичай людина замислюється про роль і можливості підтримки імунітету лише під час важкого простудного захворювання, тоді як вона сама є наслідком імунної недостатності.
Тому берегти здоров'я і зміцнювати імунітет важливо всім, особливо в міжсезоння на початку весни — це час, коли організм особливо потребує підтримки. Також увагу на імунітет важливо звернути тим, хто переніс ГРЗ, ГРВІ або грип та хто відчуває великі фізичні навантаження.
Відновлювати і підтримувати імунітет можна за допомогою спеціальних імуноукріпляючих препаратів, але існує маса додаткових способів зміцнити організм.  
Хрін, креветки і лавровий лист
Саме харчування — запорука захисту від вірусів і хвороб і найважливіший фактор, що сприяє поліпшенню захисних сил організму. Харчування має бути максимально раціональним в кількісному і якісному співвідношеннях. У вашому меню повинні бути присутніми білки тваринного і рослинного походження. Тваринні білки містяться у м'ясі, рибі, яйцях і молоці, а рослинні — в горосі, квасолі, гречаній і вівсяній крупах. Благотворно впливають на діяльність імунної системи яловича печінка і морепродукти — креветки, мідії, кальмари.
Важливо! Самостійно приймати імуностимулятори ні в якому разі не можна. Щоб мати право призначати ці препарати, лікар обов'язково повинен: попередньо переконатися в тому, що стандартна терапія не принесла бажаного ефекту; вивчити імунограму хворого; мати тривалий досвід застосування імуностимуляторів, заснований, у тому числі, на оцінці віддалених наслідків призначається ліки.
Добре підтримують імунітет прянощі — імбир, барбарис, гвоздика, коріандр, кориця, базилік, кардамон, куркума, лавровий лист і — хрін.
Видобуваємо вітаміни
Для зміцнення імунітету необхідні вітаміни і мікроелементи. Їхню нестачу можна заповнити за допомогою мультивітамінних комплексів, але в цілому краще отримувати вітаміни і мікроелементи природним шляхом.
Вітаміни А можна почерпнути з моркви, винограду, зелені, він є у всіх червоних і помаранчевих фруктах і овочах. Вітамін С є в цитрусових, шипшині, журавлині, брусниці, капусті, особливо квашеній. Вітамін Е — в соняшниковій, оливковій або кукурудзяній олії. Вітамінів групи В багато в бобових, в крупах, в яйцях, в зелені та горіхах.
З мікроелементів позитивно діють на імунітет цинк і селен. Цинк міститься в рибі, м'ясі, печінці, в тих же горіхах, в квасолі і горошку. Селен варто «добувати» з риби, морепродуктів, часнику.
Мінеральні речовини — залізо, мідь, магній і цинк — містяться в печінці, нирках, серці, горіхах, бобових і шоколаді.
Сухе червоне
Куріння і алкоголь не просто підривають, а вбивають імунітет. Але якщо з тютюном все просто і однозначно — потрібно кинути курити та уникати тютюнового диму, то зі спиртним інша ситуація. Сухе червоне вино для імунітету корисне, але максимально допустима щоденна доза — 50-100 мл.
Привчання до холоду
Готуватися до будь-якого спалаху захворюваності потрібно заздалегідь, посилюючи насамперед неспецифічний захист. Про такий метод, як-от загартовування, знають всі, але більшість упевнена, що загартовування — це привчання до холоду, наприклад, ходіння по снігу в трусах. Але насправді суть загартовування — в тренуванні слизових оболонок швидко реагувати на різку зміну температури.
Тренування може бути абсолютно просте — почергове обливання холодною і гарячою водою передпліч, від кисті до ліктя. Температура холодної води — +20°C, гарячої — +35°C, найтерпиміша різниця в 15°C.
Обливання треба робити щодня по 5-7 хвилин в день — вранці або ввечері. Особливо добре така процедура підійде для дітей.
Спокій і тільки спокій
Стрес — один з головних ворогів імунітету. Найнебезпечніший — це неконтрольований вид стресу, коли людина нездатна впоратися зі своїми емоціями. Рецепт порятунку від психічних потрясінь тільки один: формувати спокійне ставлення до всього, що б не відбувалося, і частіше нагадувати собі, якщо ви не можете змінити ситуацію, — прийміть її як належне.
Сміх
Якщо ж ви змушені іноді переживати стрес, то компенсуйте його сміхом! Регіт впливає на організм так само добре, як помірні фізичні навантаження: він знижує кров'яний тиск, позбавляє від стресу і зміцнює імунну систему. Крім цього, сміх покращує апетит, знижує рівень холестерину, знижує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи і діабету.
Заведіть кішку
Вважається, що кішки підвищують імунітет своїх господарів, захищають їх від серцевих захворювань, сприятливо впливають на нервову систему. Температура тіла кішки — 38-39 градусів, і якщо людина захворіла на застуду, то пухнастик, лягаючи поруч, прогріває організм і в результаті допомагає впоратися із застудами та збільшує опірність свого господаря до стресів.
Кішки з давніх часів стали найпопулярнішими і улюбленими тваринами. Любов до них виявилася настільки великою, що для вихованців було засноване спеціальний свято — Всесвітній день кішок, який відзначається в перший день весни, 1 березня.
Народні засоби для імунітету
Корінь цикорію відмінно зміцнює імунітет і захищає від вірусів. Якщо часто страждаєте застудами та ГРВІ, спробуйте зміцнити організм за допомогою соку каланхое.
Зміцнити сили організму допоможе загартовування. Найпростіший спосіб — взяти невеликий килимок з паралону, змочити його холодним настоєм рослин, що підвищує імунітет і постояти на ньому босоніж.
Хорошу імуностимулюючу дію мають харчові дріжджі, які особливо рекомендуються дітям. Приймати їх слід протягом місяця (не менше 50 грамів на тиждень), розводячи невелику частину в кип'яченій воді без цукру.
З рослинних речовин, що мають імуностимулюючу дію, варто звернути увагу на настої елеутерокока, женьшеня і китайського лимонника.
Будьте здорові!
Джерело: uamodna.com

Немає коментарів:

Дописати коментар