неділю, 4 квітня 2021 р.

Згадати все: дитячі книги, які потрібно перечитати дорослим (частина 2)

Напевно, всім дорослим, коли вони ще були дітьми, батьки читали добрі казки перед сном, і дитяча бурхлива фантазія малювала образи і картини, які залишили приємні спогади про ці добрі казки з дитинства. Природно, що дитяче сприйняття дійсності в корені відрізняється від мислення дорослої людини; дорослі ми все сприймаємо зовсім інакше. Тому радимо вам перечитати деякі дитячі книги, які, допоможуть поглянути на багато речей по-новому. 

Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц» 
«Адже всі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає», – так у передмові починається найвідоміша книга автора. По правді кажучи, ми думаємо, що Екзюпері писав її, присвячуючи не дітям у цілому, а дитині, яка живе всередині кожного дорослого (це пояснює, чому багато хто залишає твір без уваги під час проходження шкільної програми з літератури). Що ж досі чіпляє в «Маленькому принці»? Відвертість і невимушеність в судженнях про прості та складні речі, ненав’язливий заклик пам’ятати про головне в житті і, звичайно ж, малюнки, які органічно вплітаються в історію, наповнюючи її прихованим змістом і духом спільності всіх дорослих дітей світу. 

Ніл Гейман. «Кораліна» 
За цією книжкою знятий досить похмурий мультфільм, але історію дівчинки на ім’я Кораліна, що знайшла Задзеркалля прямо у себе в будинку, краще сприймати в оригінальному викладі Ніла Геймана. Сюжет такий: одного разу Кораліні, яка залишилася сама вдома, стає смертельно нудно і цікавість штовхає її досліджувати кожен закуток. Вона знаходить дверцята в інший світ, де живуть її «альтернативні» батьки, які на вигляд такі ж, але начебто за своїм характером краще. А потім починають відбуватися темні речі. «Кораліна» - відмінна метафора до чого завгодно: від дитячого ескапізму до байдужості і неуважності дорослих, відсутності повноцінної комунікації в сім’ї. 

Деніел Хендлер. «33 нещастя» 
Лемоні Снікет – псевдонім американського письменника Деніела Хендлера, який під цим ніком створив знаменитий цикл дитячих книг «33 нещастя». У центрі сюжету – три сироти (Вайолет, Клаус і Сонечко Бодлер), чиї батьки загинули під час пожежі. Ці діти переходять «з рук в руки» (від одного опікуна до іншого), але протягом життєвого шляху їх всюди супроводжують різні негаразди. Перші три книжки з циклу лягли в основу однойменного фільму з Джимом Керрі в одній з ключових ролей. «33 нещастя» – це така грандіозна, повна абсурдного гумору (дівчинка-немовля, що готує їжу, і діти, котрі гарують на лісопилці, додаються) карикатура на наш світ. 

Сью Таунсенд. «Таємний щоденник Едріана Моула» 
Важко сказати, наскільки книгу англійки Сью Таунсенд можна номінально вважати дитячою, але, по-перше, читається вона не важче того ж «Гаррі Поттера»; по-друге, написана у вигляді щоденника 13-річного підлітка. Через щоденник ми бачимо, з тими чи іншими поправками, все ті ж речі, які спостерігали навколо себе в дитинстві. Все, від юнацьких прищів і проблем з батьками до першого сексуального збудження і якоїсь безпорадної самотності, знаходить вихід на сторінках книги, перевіреної вже кількома десятиліттями. 

Жуль Верн. «П’ятнадцятирічний капітан» 
«П’ятнадцятирічний капітан» – короткий посібник з подолання проблем у дорослому світі. Пасажирам китобійної шхуни доводиться пережити смерть екіпажу в сутичці з китом, віддатися на волю молодшого матроса Діка Сенда, що взяв на себе керування кораблем, потрапити в Анголу замість Болівії і уникнути суспільства работоргівців. Роман сповнений пригод, цікавих деталей з області мореплавства, історії та ентомології. З ним хочеться провести вдома вихідний, ховаючись від дощу в компанії величезного пледа, какао, кота – и нехай увесь світ зачекає. 

Джерело: bit.ua
P.S. Першу частину книжкового списку читайте ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар