вівторок, 17 листопада 2020 р.

Знайдено оригінали безцінних історичних документів

Українські дипломати віднайшли в Османському архіві унікальні оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору (1918) та ратифікаційної грамоти Гетьмана Павла Скоропадського. Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці Міністерство закордонних справ України
Це результат вдалої співпраці дипломатії та науки. До сторіччя українсько-османських відносин готують спеціальне видання з документами епохи та фаховими коментарями. Великий Османський архів налічує понад 90 мільйонів (!) документів. Серед численних паперів, в яких викладена історія, певно, всього людства, можна знайти і величезний пласт україністики. Існують і численні цифрові каталоги. Раптово помітивши в списку інформацію про Брест-Литовський договір, українські дипломати, котрі працюють над виданням, одразу ж запросили відцифровані версії унікальної знахідки. І буквально того ж дня їх отримали. 
«Тож зустрічайте, вперше на просторах мережі – оригінал ратифікаційної грамоти за підписом Гетьмана Скоропадського та оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору, в тому числі і з Османською імперією. Всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки. Історія України буквально оживає посеред Стамбула – тим паче, Києву в роки великих потрясінь, на жаль, не вдалося зберегти свої власні екземпляри», - йдеться у повідомленні.




Фото - з вищезазначеного джерела

Немає коментарів:

Дописати коментар