середу, 31 липня 2019 р.

Happy birthday, Harry Potter! Тобто – з днем народження, Гаррі!

Сьогодні, 31 липня, Джоан Роулінг, авторка циклу романів про юного чарівника Гаррі Поттера та його друзів, святкує день народження. Та для прихильників поттеріани цей день важливий ще й тому, що саме сьогодні день народження святкує улюблений книжковий герой мільйонів читачів в усьому світі – Гаррі Поттер. Він народився 31 липня 1980 і саме сьогодні йому виповнюється 39 років.
Мовою оригіналу вся серія книг про Поттера містить 199 глав, 4224 сторінок і 1090739 слів, а на основі книг було відзнято 19 годин і 39 хвилин фільмів. Серія фільмів про Гаррі Поттера одна з найприбутковіших франшиз в історії кінематографу.
Пропонуємо підбірку цікавих фактів про світ романів про Гаррі Поттера.

1. Неймовірним фактом є те, що Джоан Роулінг, автор книг про цікаві пригоди Поттера та його друзів, втратила статус мільярдера, оскільки пожертвувала більшість свого статку на благодійність.
2. Всі книги про Гаррі були переведені на понад 70 мов, а роман «Гаррі Поттер і Дари Смерті» в перші 24 години з моменту випуску був проданий у кількості 11 мільйонів копій.
3. Після презентації книги «Гаррі Поттер і Кубок Вогню» одна з найбільших американських компаній, що надає поштові та кур'єрські перевезення — FedEx, залучили понад 9000 вантажівок виключно на доставку книг.
4. На зйомках фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь» сову Гаррі Поттера Гедвіґу грали відразу три пташки: Оок, Гізмо і Спраут.
5. В Лондоні, на залізничному вокзалі є платформа 9 3/4. На місці платформи висить табличка, а зі стіни виступає половина візка для багажу. Це дуже популярне місце для фото серед туристів.
6. Навіть сам 44-й президент США Обама зізнався, що прочитав всі книги про Гаррі.
7. Майкл Джексон мав велике бажання зробити мюзикл про Гаррі Поттера, але на його розчарування Джоан Роулінг йому відмовила.
8. Актриса, яка зіграла одного з привидів плаксійку Міртл, була найбільш дорослою серед усіх акторів, які грали студентів Хогвартса. На той момент їй було 37 років.
10. Енн Джонс, світова чемпіонка зі читання на швидкість, прочитала книгу «Гаррі Поттер і Дари Смерті» всього за 47 хвилин.
11. Як відомо шанувальникам книг про Поттера, людей, що не володіють магічними здібностями, називають "магли". У 2003 році дане слово було внесено до Оксфордського словника як термін для позначення людини, якій не вистачає майстерності в будь у чому.
12. Мітли, які використовувалися в зйомках фільму, - не простий реквізит. Їх виготовили з титану, що застосовується в авіації. Такі мітли були задіяні в сценах, де були потрібні зйомки спецефектів з хромакеєм. Актори повинні були сидіти на стійких конструкціях, які повинні були мати міцний каркас і тонку форму. Титанова мітла могла витримати 80 кг.
13. Шрам Гаррі Поттера у вигляді блискавки був намальований гримерами 5 тисяч 800 разів! Звичайно, можливі похибки в підрахунках, але все ж вагоме число раз. Як стало відомо з інтерв'ю з Деніелом Редкліффом, перші два фільми шрам малювали, а потім стали використовувати засіб на зразок клею для більшої стійкості. До слова, таку мітку малювали не тільки основному акторові, але і його дублерам.
14. Джоан Роулінг використовувала в книгах класичні мови, а саме латину, яка застосовувалася письменницею для складання магічних заклинань. Наприклад: "Експеліармус" (вибиває зброю з рук супротивника) Роулінг склала з expellere - в перекладі "вибивати, витісняти" і arma - "зброю". Розпалити полум'я, згідно з книгами, можна, вимовивши заклинання "інсендіо", яке йде від слова incendiaries - "палії".
15. На зйомках фільму Емму Уотсон нарекли прізвиськом "один дубль", тому що їй вдавалося зробити сцену з першої спроби.
16. В американському штаті Флорида живе справжній Гаррі Поттер. Він не володіє магічними знаннями, йому далеко за 70 років, проте популярність не обійшла стороною його будинок. Шанувальники книги постійно пишуть, телефонують, просять автограф або інтерв'ю.
17. Під час виходу книг про Гаррі Поттера багато шанувальників обзавелися совами. Після закінчення зйомок фільмів домашніх вихованців, які не звикли до життя в дикій природі, просто випускали або здавали в розплідники, які були в той час переповнені совами.
За матеріалами www.factday.net та  www.segodnya.ua/lifestyle

Немає коментарів:

Дописати коментар