середу, 6 червня 2018 р.

Ґауді... по-дніпровськи

Дніпро – це місто контрастів, зелених квітучих парків і занедбаних брудних промзон, «совкового» аскетизму і європейського максималізму. Тут можна зустріти абсолютно різні за стилем будівлі, багато з яких затишно заховані від очей жителів і гостей міста.
Серед таких і будинок, створений за мотивами робіт всесвітньо відомого каталонського архітектора Антоніо Ґауді, більшість робіт якого зосереджена в Барселоні. Заворожлива вілла під назвою «Барселона» розташувалася в одному з провулків по вулиці Барикадній. Ґауді - новатор форми та один з найяскравіших представників напрямків арт-нуво та модерн в архітектурі, який свого часу вийшов за межі домінуючих історичних стилів і назавжди увійшов у світ кривих поверхонь, щоб сформувати власний, притаманний лише йому незвичний стиль.
При цьому він був фігурою доволі ексцентричною. Наприклад, він принципово відмовлявся розмовляти іспанською мовою, розмовляв тільки каталанською з підлеглими та відвідувачами і навіть з королем Іспанії, котрий якось відвідав його будівельний майданчик.
Вже дебютний проект архітектора Палац Гуель став одним з найвідоміших його творінь. Із завершенням будівництва палацу Ґауді перестав бути безіменним творцем і придбав звання самого модного архітектора в Барселоні. Для буржуа тих часів він побудував приголомшливі будинки. Найбільш відомими його роботами є: Будинок Міла, Будинок Бальо, Будинок Вісенс і Ель-Капричо та інші. Останній найвеличніший проект митця – Храм Святого Сімейства в Барселоні, який вражає своєю величчю і незвичністю. 
Автором будинку в стилі Ґауді в Дніпрі став місцевий архітектор Михайло Хохлов. Його фірма займалася проектуванням багатьох відомих об'єктів у місті. Будівлю «Барселони» проектували з 2006 по 2008 роки, а остаточно її добудували 2012 року. Загальна площа будинку становить 750 квадратних метрів, він складається з 3-х поверхів.
Сюрреалістичність, плавність форм і відчуття плинності будівлі відбиваються не лише в екстер'єрі будівлі, а й проглядаються в кожному квадратному метрі численних кімнат будинку. Сьогодні у віллі мешкає сім'я, яка, напевно, втомилася від незліченного потоку фотографів, що норовлять залізти за огорожу і зняти ще один яскравий ракурс.
Отож шанувальникам творчості славнозвісного Ґауді не обов'язково їхати до Барселони, адже дивовижну архітектуру в стилі модерн відтепер можна знайти й у Дніпрі.
Джерело: https://uamodna.com

Немає коментарів:

Дописати коментар