пʼятницю, 28 грудня 2018 р.

Той, хто приносить подарунки...

Скоро Новий рік постукає в двері кожного будинку ... Точніше, Дід Мороз постукає ... А може, це будуть сімпатяшкі-будинкові у в'язаних ковпачках?! Або прекрасна фея Бефана?! Треба б розібратися в тому, кого чекати в новорічну ніч. 
Ось які вони бувають, ці Діди Морози та Снігуроньки: 
Австралія, США – Санта Клаус. Американський дідусь носить ковпачок і червону курточку, палить трубку, подорожує по повітрю на оленях і входить в будинок через трубу. Австралійський Дід Мороз в плавках і на скутері (бо жарко 1 січня в країні кенгуру).
Австрія – Сильвестр 
Алтайський край – Соок-Таадак 
Англія – Батечко Різдво 
Бельгія, Польща – Святий Миколай. Як свідчить легенда, він залишив жінці, котра поселила його, золоті яблука в черевичку перед каміном. Це було дуже давно, тому Святий Микола вважається найпершим Дідом Морозом. Він їздить на коні, одягнений в митру і білу єпископську мантію. Його супроводжує слуга – мавр Чорний Пітер, який несе мішок з подарунками для слухняних дітей, а в руках – різки для пустунів. 
Греція, Кіпр – Святий Василь 
Данія – Юлетомте, Юлеманден, Святий Ніколас 
Італія – Бабо Наттале. Крім нього, до слухняних дітей приходить добра фея Бефана (Ла Бефана) і дарує подарунки. Пустунам ж дістається вуглинка від злої чарівниці Бефани. 
Іспанія – Папа Ноель 
Казахстан – Аяс-ата 
Калмикія – Зул 
Карелія – Паккайне 
Китай – Шо Хін, Шен Дань Лаожень 
Колумбія – Папа Паскуаль 
Монголія – Увлін Увгун у супроводі Зазан Охин (Снігуронька) і Шини Жила (хлопчик-Новий рік). Новий рік в Монголії співпадає з святом скотарства, тому Дід Мороз носить одяг скотаря. 
Нідерланди – Сандерклаас 
Норвегія – Ніссе (маленькі домовики). Ніссе носять в'язані ковпачки і люблять смачненьке.) 
Румунія – Мош Джеріле 
Узбекистан – Корбобо. 
Фінляндія – Йоулупуккі. Таке ім'я йому дане не дарма: «Йоулу» означає Різдво, а «пукки» – козел. Багато років тому Дід Мороз носив цапову шкуру і подарунки розвозив на козлі. 
Франція – Дід Січень, Пер Ноель. Французький «Дід Січень» ходить з палицею і носить крислатого капелюха. 
Чехія – Дід Мікулаш 
Швеція – Кріса Крінгл, Юлніссан, Юль Томтен (Йолотомтен) 
Японія – Одзі-сан 
По матеріалам: megasite.in.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар